Jak pić miody

Wiele przyzwyczajeni miody rdzennie rosyjskim napojem. A jak, przecież to w rosyjskich bajkach narrator „med – piwo pił”, tak bardzo, że „na wąsach płynął, a w ustach nie trafiło”. To rosyjskie powiedzenie „Piwo nie dziwo, tak miód nie зверина, a całym głowa”. Ale napoje na bazie miodu, przygotowane w różnych krajach, wzmianka o „miód win” można znaleźć w pismach Hipokratesa. To właśnie on dawał pierwsze wskazówki o tym, jak pić miody.

Jak pić miody

Instrukcja

1
Pić miody można na różne sposoby, wszystko zależy od tego, jaki to miód na biurku, z jakich celów chcesz go użyć i tradycji jakiego narodu trzymać. Samo słowo „miód pitny” pojawiło się dopiero w 19 wieku, do tego napój nazywał się po prostu „miód” i została podzielona na „ставленый” i „na parze”. Ставленый lub chmielnej miód koniecznie utrzymywano – зарывали beczki na etapie взбраживания w ziemię i wykopano tylko przez 25-40 lat. Jeśli wykopać beczki wcześniej, za 10 lat, miód uważany był za niedojrzałe, on дурманил i nagradzał najsilniejszym похмельным zespołem. A to jest ten „właściwy miód” rozbawiony i бодрил bez konsekwencji. Pili go do jedzenia, „na okrągło” z братины – ogromnej drewnianej, miedzi, a zdarzało się, że złoty lub srebrny kielich, czerpiąc małych wiadra z wygiętą rączką lub чарками. Jeśli chcesz napić się miodu, jak epopeja witezie, to musisz umieścić go samemu i czekać prawie 30 lat, gumtree słowiańska technologia „питного miodu” odeszła w zapomnienie gdzieś w 15 wieku.
2
Wszystkie inne narody robili od czasów starożytnych, miody gotowane, to właśnie one są nam znane pod wspólną nazwą „miód pitny”. Przepisy, na podstawie których przygotowywali napój, w tym samym czasie i podobne, i każdy jest inny, chodzi o to, że według tej samej technologii można przygotować różne pitnego, przecież można wziąć inny miód kwiatowy, gryczana, lipowy, a do niego dodać różne przyprawy, soki owocowe, przyprawy i zioła. Każda gospodyni miała swój popisowy przepis, i w dobrym tonie na Rusi uważano go odwiedzić, zabierając ze sobą naczynie z napojem domowej produkcji. Ponieważ spróbować trzeba było nie jeden przyniósł butelkę, to pili miody z małych чарочек, przed posiłkiem. Aby распробовать całą gamę różnych odcieniach, miody i do dziś piją małe глоточками, opóźnia na języku, nie spiesząc się.
3
Latem miody piją wody lodowej. Przy tym odkrywają naczynie z najwyższą ostrożnością, ponieważ napój może i вспениться. Zimą przed tym jak przelewają кружкам miody podgrzać, w żadnym wypadku nie doprowadzając do wrzenia.
4
Gdy w 19 wieku na fali zainteresowania do wszystkiego „rdzennie rosyjskiego” miód pitny została reaktywowana, tradycja jej picia już zostały utracone, więc teraz w zwyczaju pić ten napój i przed i po, a także podczas jedzenia, закусывая „niż bóg posłał”. A oto w Irlandii wciąż żywa tradycja picia miodu na Dzień Świętego Patryka, towarzyszy im danie narodowe z peklowanego wołowiny i kapusty lub słynny irlandzki gulasz. W wielkiej Brytanii również do tej pory gotowane specjalny świąteczny miód, który zaprasza do kanapce turducken.
5
Jeśli chcesz pić miody z celów leczniczych, to warto robić to na czczo. Aby pobudzić pracę jelit, poprawić przemianę materii i trawienie, wypij kieliszek pitnego na pół godziny przed posiłkiem. Aby spać głębokim snem, miody piją za pół godziny-godzinę przed tym, jak spotkają się w łóżko. I w tym, i w drugim przypadku napój również korzystnie wpływa na serce i zapobiega miażdżycy.
6
W wielu krajach istnieje wyrażenie „miodowy miesiąc”. Po francusku lune de miel, po angielsku – honey moon, i to wcale nie tłumaczenie z jednego języka na inny. Rzecz w tym, że wiele narodów zauważyć korzystny wpływ pitnego na potencję, ponadto uważano, że napój ten pomaga w zapłodnieniu niemowląt płci męskiej, więc nabierający męża i żony, przez cały miesiąc, więc na noc pić z kieliszka miodowego wina.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.