W ostatnim czasie przyzwoite restauracje coraz częściej zawierają w menu opis potraw, niż zasługują na dodatkowe szacunek u swoich gości. Określić walory smakowe i przedstawić to lub inne danie jak z pragnienia nie zawsze jest proste.
Instrukcja
1
Opisywać danie zwięźle, nie wdając się w zbędne szczegóły. Goście nie muszą męczyć się z kilkunastu wierszy, mówiących o jednym potrawę. Twoje zadanie – pomóc odwiedzającym zapoznać się z jak największą liczbą ofert i wybrać to, co pasuje właśnie do niego.
2
Акцентируйте uwagę na składniki. Szczególnie ten element jest ważny dla tych dań, które w swoim składzie mają egzotyczne, rzadkie produkty, sprowadzone z zagranicy i słynące na całym świecie. Wprowadź kraj, z którego pochodzą składniki.
3
Opowiedz o sposobie przygotowania. Klient będzie zainteresowany przeniknąć w najświętszym restauracji i zajrzeć przez ramię szefa kuchni. Wprowadź metoda, który był używany przy produkcji potraw, zaznacz jego unikalne zalety to właśnie dla tego produktu (zachowanie składników odżywczych, zapieczętowanie soku wewnątrz i tak dalej).
4
Podziel się unikalnymi propozycjami. Chleb własnego wypieku, korzystanie z mąki z Francji lub jaja, sprowadzone z gospodarstwa należącego do restauracji – to wszystko wyniesie status swojego lokalu w oczach użytkowników.
5
Nie zaniedbuj przymiotniki. Użyj jak najwięcej słów, dyskretnie promujących danie (wyrafinowany, delikatny, subtelny, delikatny, słodki, bogaty i inne).
6
Zrób nacisk na połączenie produktów, wchodzących w skład dania. Można na przykład wskazać kraj, w którym zostało ono po raz pierwszy wymyślono.
7
Naucz kelnerów komunikować się z klientami. Jeśli go poproszą polecić danie, nie powinien nazwać jedną lub dwie losowo i powiedzieć, że są po prostu pyszne. Opis dania ustami personelu ma ogromne znaczenie, musi być dyskretne reklamy i powód, aby wrócić na swoje miejsce.
Należy zwrócić uwagę
Nie warto używać słowa z silnego emocjonalnego zabarwienia. Piękny, cudowny, wspaniały – wszystkie brzmią zbyt reklamowo.
Porada
Nie podawaj ilość kalorii i rzecz kuchni dla zdrowia. Takie podejście jest skuteczne w restauracjach, propagujących zdrowe odżywianie. W innych przypadkach to tylko zaszkodzi klienta cieszyć się ulubionymi smakołykami i komfortowo czuć.
Kategoria:
Restauracje