Biesiada, smaczne jedzenie, kieliszek wina. Brzmi piękny toast z życzeniami zdrowia i szczęścia. Leży czy jeszcze jakiś sens w tych застольных mówcą? W znanych, historycznych i kulturowych tradycji na pewno ma odpowiedzi na to pytanie.
Samo słowo „toast” pochodzi z języka angielskiego i oznacza palona kromka chleba. Przed tym jak pić wino, mieszkańcy wysp Brytyjskich zwilżania w nim tosty. Dla tych, którzy nic nie wiedział o religijnych chrześcijańskich zwyczajów, tradycji zwilżać chleb winem забылась. Zamiast tego, zaczął wygłaszać toasty, przed tym jak smak napoju.A tymczasem u prawosławnych i katolickich chrześcijan chleb i czerwone wino gronowe z dawna oznacza „ciało” i „krew” Chrystusa i są używane do komunii wiernych w świątyniach.Zwyczaj toast okularach i wygłaszać toasty pojawił się w tych mrocznych czasach, kiedy często śmiertelny jad mógł stać się ich zawartością. Przy czym wlać go mógł każdy z obecnych, nie licząc jest szczególnym grzechem. Aby zapewnić gości w swoich pokojowych zamiarach, nie tylko pan publicznie wypił swój kieliszek, ale i wszyscy obecni goście w czasie biesiady wielokrotnie tak чокались okularach, aby napój переливался z jednego do drugiego. Przy tym goście życzyli sobie zdrowia i sukcesów. W dzisiejszych czasach zagrożenie zatrucia jest nie mniej istotne, biorąc pod uwagę skład żywności, obecność konserwantów i wątpliwych substancji identycznych naturalnym, dlatego odrodzenie prawdziwych powodów odmówienia застольных przemówień i właściwy odbiór napojów alkoholowych, mają ogromne znaczenie. Dobre napoje alkoholowe, czy to wino, brandy lub wódki mają obszerny wykaz przydatnych właściwości, z których jeden jest silne działanie bakteriobójcze. Wygłaszając toast, człowiek przyciąga uwagę innych, koncentruje się je nie tylko w sensie wygłoszonej mowy, nawiasem mówiąc, często заздравной, ale i na proces wchłaniania alkoholu i późniejszej żywności. Może być, oprócz pięknych toastów, przestrzegania этикетов i spektakularnych porcje, warto zastanowić się nad tym, co dokładnie należy pić, w jakich ilościach, i że następnie spożywać?Ciekawe, że starożytni grecy, mistrza słowa, a później rzymianie podczas licznych uczt stawiali na stole ludzka czaszka, co było stałym przypomnieniem пагубном wpływem alkoholu.Należy wziąć pod uwagę, że w dobie zmian tempo życia się zmienia, następuje szybka zmiana zdarzeń, wymaga od człowieka świadomości i zrozumienia rzeczy, które są poza wpływem czasu. Nie jest wyjątkiem i tak zwany toast, bez którego nie może się obejść nawet powszechnie gość restauracji człowiek, znajdujący się w samotności.
Kategoria:
Tradycje kulturowe