Jak zbierać warzywa
W sezonie zbiorów warzyw należy zastanowić się, jak zapisać warzywa na zapas, aby w zimie urozmaicać dietę i wzbogacić swoją dietę w witaminy, pochodzących z domowych wzorców. Wszystkie warzywa, które muszą być przechowywane i przeznaczone na wzorca powinny być zdrowe, bez gnilnych wtrąceń i uszkodzeń.
Trzeba
-
- Warzywa
- szklane słoiki
- beczka
- sól
- cukier
- ocet
- przyprawy
- piekarnik
- blachę.
Instrukcja
Квасьте kapustę wszystkich odmian, z wyjątkiem wczesnej. Proces квашенья opiera się na fermentacji mleczno-kwaśne bakterii, które pełnią rolę środka konserwującego. Kapustę można pić w beczce, w garnku lub w трехлитровой banku. Dla квашения potrzebna jest tylko sól.
Kapustę posiekać lub posiekaj, rozgnieść z solą, aby stał się sok, i włożyć do pojemnika. Mocno ubić, aby cała kapusta była pokryta sokiem. Przykryć капустным blachą i naciskać obciążeniem.
Przez dwa dni zacznij poke kapustę patykiem do dna, aby dodatkowe gazy odchodziły. Za tydzień przełożyć kapustę w szklane słoiki i umieścić w lodówce.
Do konserw nadają się pomidory, ogórki, bakłażany, paprykę, buraki, czosnek, drobno cebulę.
Warzywa wstępnie бланшируйте w wodzie, a następnie układać w słoikach. Zalać marynatą. Marynata do warzyw składa się z octu, cukru, soli i przypraw do smaku. Banki zamknij pokryw i postaw sterylizacji.
Marynowane warzywa powinny stać co najmniej miesiąc, aby dojrzeć, wtedy u nich pojawia się niepowtarzalny smak, ostrość i aromat.
Do suszenia nadają się prawie wszystkie warzywa, ale niektóre, na przykład, buraki czy ziemniaki, potrzebują бланшировании.
Przygotowane warzywa umyć, usunąć gałązki uszkodzone części i pokroić w makaron. Umieść na blasze i włożyć do piekarnika, suszyć w temperaturze nie wyższej niż 65 stopni.
Cienkie plasterki warzyw można suszyć нанизанными na sznurku lub drewniane szprychy. Zawiesić je nad kuchenką lub w нежаркой piekarniku.
Suszone warzywa należy przechowywać w полотняных workach i uważaj, aby nie odpalił rot lub muchy.
Najwięcej witamin jest zapisywany w mrożonych warzywach. Do zamrażania nadają się wszystkie warzywa.
Warzywa umyć i pokroić. Rozłożyć cienką warstwą na tacy i umieścić w zamrażalniku na kilka godzin. Następnie zapakować do woreczków mrożone warzywa w p/e pakiet lub w pojemniku z pokrywką i umieścić w zamrażarce.