Jak zamarynować rybę na grilla

Dobry kebab nie koniecznie musi być z mięsa. Szaszłyk z dziczyzny, ryb i warzyw jest tak samo smaczne, jak i nietypowe. Jeśli lubisz eksperymentować i zaskakiwać bliskich niekonwencjonalne podejście do klasycznych potraw, smażyć ryby, szaszłyki lub na drewnianych шпажках. Wyjątkowy smak i zapach jej nada korniszon.

Trzeba

    • 2-3 kg ryb
    • 1 cytryna
    • 0,5 szklanki oleju roślinnego
    • 1 szklanka białego wytrawnego wina
    • 2-3 cebule
    • 1 szklanka soku z granatów
    • sól
    • przyprawy
    • zieleń.

Instrukcja

1
Czasami można spotkać twierdzenie, że marynować ryby do grilla niekoniecznie – wystarczy natrzeć ją solą i przyprawami. Jednak, jeśli chcesz, aby miąższ ryby bardziej miękka i nawilżona, bardziej tłuste lub, wręcz przeciwnie, lekko suszenia – bez marynaty ci się nie obejdzie.
2
Najpierw wybierz rybę, z której można zrobić grilla. Od tego, jak gruba jest, ciasne lub luźne u niej mięso, będzie zależeć skład marynaty. Świetne kebaby uzyskuje się z pstrąga, jesiotra, tuńczyk, łosoś. Nadają się również makrela, горбуша, pilnik. Jeśli ryba jest dość tłusta, olej do marynaty można nie dodawać. Do suchej ryby (np. горбуша) lepiej nie używać bardzo kwaśne marynaty, tak jak są one jeszcze bardziej подсушат miąższ.
3
Najprostszym korniszon – sok z jednej cytryny, posiekaną cebulę, sól, pieprz czarny i każda zieleń. Jeśli chcesz, aby ryba była bardziej soczyste, dodaj do tego маринаду olej roślinny, oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy. Na bazie tej mieszanki można eksperymentować bez końca, dodając do smaku musztardę, czosnek i cukier.
4
Bardziej wyrafinowany wariant – wymieszać białe wytrawne wino, olej, sok z cytryny (z połowy cytryny), przyprawy, zioła i sól.
5
Bardzo przyjemny smak szaszłyki z ryb, замаринованной w soku z granatu. Dla niego trzeba naturalny sok z granatu, olej roślinny, sól, przyprawy (kolendra, pieprz biały i czarny pieprz). Szczególnie dobrze nadaje się taka marynata do шашлыку z białej ryby (jesiotr, sandacz, sum).
6
Niezwykły, raczej dla smakoszy, marynata do czerwonej ryby (pstrąg, łosoś) – mieszanka sosu sojowego, soku z cytryny, świeżego imbiru i niewielkiej ilości miodu.
7
I pamiętaj, że najważniejsze dla rybnego kebab – zachować smak i aromat smażone „z dymu” ryby.
Porada
Ryby do grilla маринуется krótko – nie więcej niż godzinę. Nie rób marynata na bazie octu, tak jak to robi ryby luźnej. Duża ilość kwasu w bardzo psuje smak ryby, więc wina lub soku z cytryny lepiej недолить, niż dodać zbyt wiele.