Jak przygotować sos do brokułów

Brokuł – przydatne żywności, bogate w witaminy i minerały, ale, podobnie jak wiele innych „zdrowe” produkty, brokuły nie cieszy się luksusowym wyrazisty smak. Zrobić zdrowe danie pożywne, pachnący i деликатесным pomogą ci różne sosy.

Trzeba

    • Sos holenderski
    • 1/2 szklanki masła;
    • 3 żółtka;
    • 4 łyżki wody;
    • 2 łyżki soku z cytryny;
    • sól
    • pieprz cayenne.
    • Sos serowy
    • 3 łyżki masła;
    • 3 łyżki mąki;
    • 1 1/2 szklanki mleka;
    • 1 szklanka startego ostrego sera;
    • sól
    • pieprz.
    • Zielony sos Bagnet Vert
    • 100 g pietruszki;
    • 1 ząbek czosnku;
    • 2 анчоуса;
    • 2 kromki czarnego chleba;
    • 3 małych pikle;
    • 1 łyżeczka kaparów;
    • filiżanka octu winnego;
    • 1/3 szklanki oliwy z oliwek.

Instrukcja

1
Holenderski соусВ naczyniu żaroodpornym roztopić masło, wyłącz ogień i wymieszać go z sokiem z cytryny i ciepłą przegotowaną wodą. Przygotuj łaźni wodnej – postaw małą pojemność w garnku o większej pojemności, wlać do niego wody i umieścić na średni ogień. Należy uważać, aby woda powoli wrzało, ale nie „biła kluczem”.
2
Oddzielić żółtka od białek, wlać je do pojemnika, stojącą w kąpieli wodnej, i mieszaj trzepaczką, aż sos zgęstnieje, nie będzie miało jednolitą aksamitną konsystencję.
3
Zdejmij bitą żółtka z ognia i wprowadź w nich stopione masło, nie przestając ubijać trzepaczką. Dodaj pieprz i sól.
4
Sos holenderski lub sos холландез – jeden z największych francuskich płyt sosów, na jego bazie można przygotować дижонский sos, po prostu dodając kilka łyżek musztardy dijon lub maltański sos, wpisując w холландез trochę soku pomarańczowego i skórki. Oba te sosu także służą dobrym uzupełnieniem, kapusta, brokuły.
5
Sos serowy – popularny i istotny dodatek do wielu gotowane warzyw. Brokuły to nie wyjątek. Przygotowuje się sos serowy również na bazie jednego z „płyt” sosów – w oparciu o jego słynny beszamelowy.
6
Na średnim ogniu w naczyniu żaroodpornym delikatnie roztopić masło. Dodać mąkę i podsmażyć na złoty kolor i wyraźny orzechowym zapachu. Podgrzać mleko. Wlać go ciepło do mieszanki mąki i oleju. Wlewaj cienkim strumieniem, stale вымешивая. Dodać sól i pieprz. Gotować sos na małym ogniu, aż będzie jednolite i gładkie. Всыпьте ser i ponownie wymieszać. Podawać ciepłe.
7
Zielony sos Bagnet Vert pozwoli ci cieszyć się nie tylko smakiem potraw, ale i jego bogata gama kolorów. Wytnij z chleba skórki i moczyć w occie. Wyczyść anchois od kości i umyć je pod bieżącą wodą. Ryb, pietruszkę i czosnek posiekać. Również zrobisz z ogórkiem i kaparami. Wyjąć z octu chleb i wyciśnij. Połącz wszystko w blenderze i пюрируйте, stopniowo dodając oliwę z oliwek. To zimny sos.