Jak upiec bujny biszkopt

Na podstawie bujnym biszkoptów można przygotować ciasta z różnymi impregnacji i dodatkami. Poprawnie upieczony biszkopt ma lekką, delikatną strukturę. Jest to możliwe dzięki bitą białka. Korzystanie z jakichkolwiek sztucznych spulchniaczy nie jest dozwolone.

Trzeba

    • jaja 5 szt.;
    • cukier kryształ 5 łyżki. l;
    • mąka pszenna 4 łyżki. l;
    • mąka ziemniaków (skrobia) 1 łyżka. l.

Instrukcja

1
Przygotuj naczynie do ubijania białek. Ona musi być idealnie czyste, nie mają nawet śladów tłuszczu.
2
Weź świeże jaja. Oddzielić białka od żółtek. Białka wlać do przygotowanej miski i pozostawić je w temperaturze pokojowej. Wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianej.
3
Do желткам dodać 5 łyżki. łyżki cukru. Mieszaj mikserem, aż желтковая masa znacznie посветлеет i wzrośnie w ilości około dwa razy. Stopniowo, w trakcie ubijania dodać mąkę ze skrobią.
4
Ubić białka. Aby lepiej взбивались, dodaj 5-6 kropli soku z cytryny. Można go wymienić kilka kryształów kwasu cytrynowego, rozpuszczonymi w 1 h. l. zimnej wody. Gotowy białka piana musi być silny – jeśli z nią spędzić łyżką, pozostaje ślad.
5
W желтковую masę wprowadź bitą białka. Dodawaj małymi porcjami, mieszając łyżką od krawędzi naczynia na środku.
6
Formę do pieczenia posmarować olejem. Lekko posypać mąką. Wypełnij formularz testem około ?.
7
Umieść ciasto w ogrzanego do 200 ° c piekarnika. Po 15 minutach odrzucić temperaturę do 180oc. Długość pieczenia – 30-35 minut.
8
Sprawdź gotowość do biszkoptów. Docisnąć do powierzchni. Jeśli pozostaje wgniecenie, dalej piec jeszcze przez jakiś czas. U gotowego – powierzchnia jest elastyczna i łatwo się wyrównuje.
9
Wyjąć biszkopt z piekarnika. Ostudzić przez 10 minut. Wyjąć z formy.
Należy zwrócić uwagę
W ciągu pierwszych 15 minut pieczenia nie należy otwierać piekarnika – ciasto może tu zamieszkać.

Do ubijania nie można używać aluminiową naczynia.

Porada
Zanim przeciąć biszkopt, należy wytrzymać w ciągu 3-5 godzin. Lekko wysuszonej biszkopt łatwiej pokroić na pokłady.

Бисквитному testu można nadać zapach z pomocą skórki z cytryny lub pomarańczy, cynamonu, wanilii, migdałów lub ромовой esencje.
Aromatyczne dodatki należy wpisać na samym końcu ubijania.

Usunąć wypalone miejsca na бисквите można za pomocą ostrego noża lub płytkie pacy.