Jak upiec dynię
Mimo, że znane interpretacji słowa „smażyć” jest proces przygotowania produktu na patelni, w szerszym znaczeniu tego słowa „smażyć” — to również gotować i w piekarniku. Decydujące tu jest upał i brak płynu – wody, bulionu itp. Na patelni surową dynię zapieka, pokroić na bardzo cienkie plasterki, co jest trudne, jeśli wziąć pod uwagę grubość tykwowej skórki, i запанировав. A oto smażyć dynię w piekarniku o wiele łatwiejsze.
Trzeba
-
- dynia:
- blachę;
- пекарская papier;
- przyprawy i zioła;
- oliwa z oliwek/syrop klonowy/płynny miód.
Instrukcja
1
Wybierz nie jest zbyt duży dyni – są o wiele słodsze i ich miąższ nie jest taka włóknistej. Zbyt małą dynię również brać nie warto – jest w niej za mało miąższu. Wyjątek – dynie odmiany squash, w nich jest jadalne, nawet skórka, ale niejadalne pestki. Na dobrą walkę, nie ma plam, śladów uderzeń, pleśni. Miała suche łodygi i twarda, woskowa powłoka, kiedy stukać w dojrzałej dyni – ona wydaje głuchy dźwięk. Sezon na dynie już w końcu lata i trwa aż do początku jesieni, można również zachować nietknięte warzywo do zimy.
2
Umyć i drenaż twój warzywo. Odetnij czubek dyni, taką, że z „ogonkiem”, przesuwając się wokół niej, bliżej pnia, ostrym nożem. Pociągnij za „ogonek” i usuń końcówki. Za pomocą łyżki usunąć włókna i nasiona. Pokroić dynię na pół i jeszcze raz spacer po niej łyżką. Odłóż nasiona na bok, są ci jeszcze potrzebne.
3
Pokroić dynię na kilka dużych kawałków-plastry. Przygotować naczynie z oliwą, застелите blachę papierem do pieczenia, wyjąć przyprawy. Można doprawić dyni posiekanym czosnkiem, świeżymi lub suszonymi liśćmi tymianku, rozmarynu, szałwii, posypać ją solą morską, pieprzem, cynamonem i brązowym cukrem, a także zanurzenie w oleju, a w miód lub syrop klonowy.
4
Окунайте plastry dyni olej lub syrop/miód, łyżka na blasze w jednej warstwie i посыпайте pikantnych ziół i przypraw do smaku. Umieść blachę w nagrzanym do 200 ° c piekarnika na 20 – 30 minut, w zależności od grubości i długości plasterków.
5
Pieczoną dynię można podawać jako dodatek, można ją wkładać do sałatki, użyć puree, zupy, piec z nią różne ciasta, ciasteczka, babeczki i tak dalej. W dyni średniej wielkości jadalne tylko miąższ, małe dynie, jak zwykle, można jeść i запеченную skórki.
6
Pestki dyni można usmażyć na patelni. Dla tego warto je uwolnić od włókien, dobrze spłukać i pozostawić na noc, rozszerzenie cienką warstwą na jednorazowym papierowym ręczniku do wyschnięcia.
7
Duży, najlepiej żeliwnego garnka lub innego, z grubym dnem, pozostawić i ułożyć na niej pestki dyni. Gotować, stale mieszając. Kiedy nasiona staną się złote, zaczną pękać i wydawać przyjemny zapach, wyłącz ogień. Pestki dyni można doprawić solą, czosnek lub spowodowanymi cebula w proszku, кайенским pieprzem. Jeśli lubisz bardzo słone nasiona, to nie nadzieję na tę sól, który посыпаете ich, a najlepiej moczyć nasiona w roztworze 4 łyżki soli na 1 szklankę wody. Trzymaj je w solance nie mniej niż 12 godzin, następnie wysuszyć i gotować.