Jak przygotować малосольную pstrąg

Pstrąg, bez względu na stosunkowo wysoką cenę, jest kochany przez wielu za delikatne, w miarę tłuste mięso. Istnieje wiele receptur gotowania малосольной pstrąga, zarówno prostych, jak i skomplikowanych. Засолка pstrąga w domowych warunkach może stać się markowym przepis, a smak слабосоленой pstrąga zaskoczy i zachwyci.

Trzeba

Instrukcja

1
Trzeba wybrać świeże lub свежемороженую pstrąg. Koniecznie sprawdź jakość ryb, do trawienia musi być jak najbardziej świeże. Duże ryby nadają się lepiej. Свежемороженую rybę rozmrozić. Oczyścić rybę z łusek, dobrze umyć i drenaż ściereczką, выпотрошив, usunąć głowę, ogon i płetwy. Usuń grzbiet, podzielenie tuszy ryby na dwie części. Zabierzcie реберные kości. Kawałki polędwicy nie płukać, nadmiar wilgoci można ponownie usunąć ściereczką. Skórę strzelać opcjonalnie.
2
Posiekaną koperek wymieszać z grubo solą, cukrem. Jeśli wolisz ostry smak, można dodać mielona kolendra, pieprz biały, ziele angielskie lub czarny pieprz. Ilość soli i cukru zależy od ilości ryb, które planujesz ukisić, ważne tylko, aby zachować proporcje: albo na jedną część soli jedną część cukru, albo połączenie „jeden na dwa”. Należy pamiętać, że przygotowujecie właśnie малосольную pstrąg. Niektóre przepisy dodatku cukru nie sugeruje, ale z nim малосольная pstrąg będzie delikatniejsze w smaku.
3
Poszczególne kawałki filetów dokładnie natrzeć mieszanką soli, cukru i przypraw. Owiń pstrąg пергаментом, dodając kawałki mięsa do mięsa. Przekładając rybę do naczynia, umieść ją pod niewielki ładunek i zostaw w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny. Po tej ryby można odłożyć do lodówki na dwie doby. Po upływie 24 godzin odwróć kawałki pstrąga, aby lepiej wsiąknęły przyprawami, ponownie zawinąć w pergamin i włóż ponownie na zimno jeszcze na 24 godziny.
4
W ciągu dwóch dni wyjąć rybę, delikatnie wyczyść ją od koperku i przypraw. Myć się nie trzeba! Малосольная pstrąg jest gotowa do spożycia.
5
Również przy засолке pstrąga czasami zalecają dodawać oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy, ale ponieważ mięso pstrąga jest wystarczająco tłuste, można ograniczyć się mieszaniną soli i przypraw.