Jak przygotować galaretki z owocami
Zwykłe galaretki – nie tylko pyszne, ale i bardzo przydatne deser. Zawarty w nim żelatynę korzystny wpływ na stan stawów, paznokci, włosów, kości, tkanki chrzęstnej. A jeśli za желеобразующую podstawę do podjęcia agar-agar (produkt wykonany na bazie alg morskich) lub pektyny, można zwiększyć zdolność organizmu wydalać toksyny, toksyny, a nawet soli metali ciężkich.
Trzeba
-
- Żelatyna – 1,5-2 łyżki. łyżki;
- cukier – 100 g;
- jabłko – 1 szt.;
- woda – 500 ml;
- gruszka – 1 szt.;
- wiśnie bez pestek – 0,5 szklanki
- można puszki lub z kompotu;
- mięta – 2-3 gałązki;
- formy do galaretki.
Instrukcja
1
Przygotuj owoce. Переберите jagody. Opłukać wodą. Zdejmij skórkę z jabłka i gruszki. Pokrój je w plastry. Jabłko ładnie wygląda, gdy jest нарезано cienkie plasterki, gruszka – „płytkami” lub „julienne”. Aby jabłko nie „заржавело” posypać go trochę soku z cytryny lub przetnij raz przed tym, jak dodać syrop.
2
Podstawą galaretki jest syrop. Do jego gotowania wlać do małego garnka pół litra wody i umieścić na ogniu. Jak tylko woda się zagotuje, wsypać do niego szklankę cukru, wymieszaj łyżką. Obniżenia ciepła.
3
Na wrzący syrop dodać na kilka minut przygotowane wcześniej jabłka i gruszki. Owoce powinny tylko lekko „прихватиться”, ale nie развариваться. Twoja baza gotowa. Jabłka i gruszki wyjąć łyżką cedzakową z кастрюльки i umieścić na talerzu. Oni państwu przydadzą. Syrop wlać do miski i ostudzić.
4
Teraz kolej na głównym składnikiem galaretki – żelatyną. Do tego półtorej-dwie łyżki żelatyny zalać zimną przegotowaną wodą z obliczeń 1:8 lub 1:10, czyli 12-20 łyżkami. Wymieszać i odstawić na 20-30 minut „puchnąć”.
5
Aż żelatyna dochodzi do miękkości, zajmie się sporządzeniem deseru. Na dno креманки ułożyć warstwami jabłka i gruszki. Aby nadać potrawie „jasny punkt” umieścić jagody, wiśnie (bez pestek), w tym przypadku sprawdzą się świeże lub w puszkach. Jeśli używamy mrożonej wiśni, przed dodaniem do formy posypać ją lekko cukrem lub cukrem pudrem. Zresztą, można zostawić berry, „jak jest”, wtedy ona wniesie w twoje deser pewną „кислинку”.
6
Żelatyna разбух? Należy umieszczać go na małym ogniu. Jak tylko żelatyna całkowicie „roztopi”, przecedzić go, a następnie dodaj syrop i wymieszać. Gotową желейную masę chochla w kształcie owoców. Góry w każdą креманку położyć listek mięty. Umieść galaretki do lodówki застывать. Przy podaniu na stół gotowy deser udekoruj bitą śmietaną, tartym czekoladą, jagodami, orzechami.
7
W razie potrzeby, do galaretki można dodać także pomarańcze. Lub zrobić z nich samodzielne danie. Do tego jeden pomarańczowy oczyścić ze skóry, pokroić na plastry, posypać je cukrem. Pozostaw przez trzydzieści minut do orange zdążył dać sok. Następnie trzeba go wlać syrop. A pomarańcza – rozłożone na формочкам. Po czym zalać syropem z dodanym do niego żelatyny.
8
Urozmaicić danie można i zwykłym ciasteczkami. Поломанное na małe, ale i nie za małe kawałki, będzie dobrym uzupełnieniem twojego deseru. Ciasteczka dodaje się bezpośrednio przed dodaniem желатинового syropu, wtedy to nie zdąży mocno размокнуть.
9
Chcesz gotować przekładany deser? Wtedy chochla dla formy tylko część желатинового syropu i umieścić w lodówce застывать. Gdy galaretki zakupiony „drżącymi rękoma” konsystencję, dodaj do formularza kolejną warstwę owoców lub jagód i wlać pozostały syrop. I znowu – w lodówce.
Należy zwrócić uwagę
Jeśli nie chcesz, aby twój deser zyskał nieprzyjemny metaliczny posmak, nie gotować galaretki w aluminiowym pojemniku.
„Растапливать” żelatyna najlepiej w kąpieli wodnej.
Porada
Podczas przygotowania galaretki nie przesadzaj z żelatyną, bo inaczej twój deser nabierze smaku kleju do drewna.
Nie bój się eksperymentować z dodatkami. Pomarańcze, mandarynki, wiśnie, morele, brzoskwinie, winogrona, agrest, truskawki, maliny, porzeczki świetnie będą wyglądać w gotowej galaretki, jak w świeżym, jak i w puszkach.