Jak upiec chleb z mąki kukurydzianej

Mąka kukurydziana jest dietetycznych produktem, który ma właściwości lecznicze. Mąka z kukurydzy wysoko cenione кулинарами i пекарями, z niej przygotować doskonały chleb, tartą którego ma рассыпчатостью. A wspaniały smak i zapach, wydobywający się z свежеиспеченной chleba kukurydzianego chleba, nie słowami, to trzeba poczuć.

Trzeba

    • szklankę wody;
    • 150 g mąki kukurydzianej;
    • 350 g mąki pszennej najwyższej klasy;
    • sól;
    • cukier;
    • drożdże;
    • mleko w proszku;
    • olej roślinny.

Instrukcja

1
Zacznij przygotowanie tego chleba z kąpieli mąki kukurydzianej, dzięki czemu jest on размякнет i będzie znacznie łagodniejszy. Przesiać do miski 150 gramów mąki kukurydzianej przez sito dwa-trzy razy. Jest ona maksymalnie nasyci tlenem. Wlać do mąki 2/3 częścią szklanki ciepłej, przegotowanej wody (w żadnym wypadku nie należy używać gorącej wody, tak jak mąka może zginąć) i dokładnie wymieszać łyżką. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić na piętnaście minut.
2
Nadszedł czas, aby zająć się drożdży, łyżeczkę których należy rozpuścić w jednej trzeciej szklanki ciepłej wody. Dodaj dwie łyżeczki cukru i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego jego rozpuszczenia. Pozostawić na dziesięć minut, po tym czasie drożdże zaczną być aktywowane i pienić.
3
Przesiać mąkę pszenną wysoko nad miską, dodaj do niego łyżeczkę soli i wlać sześć łyżek świeżego krowiego mleka. Dodaj do miski z mąki pszennej rozpuszczone w wodzie drożdże, dwie łyżki oleju roślinnego i успевшую набухнуть mąki kukurydzianej. Zacznij вымешивать ciasto.
4
Najpierw ciasto wydaje się twarda i gęsta, nie martw się, ja w zamian zyskuje miękkość i elastyczność w trakcie jego wyrabiania. Вымешивайте ciasto w ciągu dziesięciu minut, a następnie przełożyć do naczynia i przykryć ręcznikiem lub plastikowym workiem. Za półtorej-dwie godziny w ciepłym miejscu ciasto opadnie i podwoi swoją objętość prawie dwukrotnie.
5
Wsypać trochę mąki na stole, umieścić ciasto i forma baton, przełożyć go na wysmarowanej olejem blasze i zostawić położyć jeszcze pół godziny. W tym czasie włączyć piekarnik i pozostawić ją do 200-220 stopni. Piec chleb z mąki kukurydzianej w ciągu 25-30 minut, a następnie przełożyć bochenek na drewnianą deskę i przykryć ręcznikiem. Przez dwadzieścia minut można zerwać kawałek świeżego, jeszcze ciepłego chleba i smak ten jest z niczym nieporównywalny smak.
Porada
Aby bochenek chleba, nabył румяную i błyszczącą skórkę, posmarować je z wierzchu żółtkiem lub masłem.