Jak przygotować prawdziwy barszcz ukraiński

Za prawo liczyć barszcz z ich narodowym daniem do dziś kłócą się polacy i rumuni, litwini i ukraińcy. I nawet jeśli zdecydować, że prawdziwy barszcz może być tylko ukraińskim, nadal nie jest jasne, który z ukraińskich борщей – prawdziwy. Lwowski z копченостями lub czernihowski z jabłkami? Tarnopolski na glycyrrhizin lub ten, w którym лакомилась baleriny Pawłowa – połtawa, z kaczką? Ci, którzy nie wystaje w subtelności, zwykle uważają, że „prawdziwym” barszcz z smalcem i pączkami.

Trzeba

    • 500 g filetu wołowego boczku na kości;
    • 2 -3 ziemniaki;
    • 1 duży burak;
    • 2 – 3 pomidory;
    • 2 duże marchewki;
    • 1 główka cebuli;
    • średnia główka białej kapusty;
    • przyprawy (pietruszka
    • pasternak
    • seler)
    • liść laurowy;
    • sól
    • pieprz
    • cukier
    • ocet,
    • 50 g starego sadło;
    • 2 ząbki czosnku;
    • Pampukh
    • 250 g mąki;
    • suche aktywne drożdże;
    • 1 szklanka mleka;
    • 1 jajko;
    • sól;
    • czosnek.

Instrukcja

1
Weź duży 5-litrowa patelni. Żeberka obmojte pod bieżącą wodą i umieścić w garnku, zalać zimną wodą i postawić na średni ogień. Gdy woda się zagotuje, odrzucić ogrzewanie do małego, uprzednio zdejmując z bulionu pianę. Gotować około dwóch godzin. Po godzinie wyjąć żeberka, zdjąć z kości mięso i odstawić. Kości umieścić z powrotem, dodać przyprawy, sól, oczyszczoną cebulę i marchew, sól i liść laurowy. Aby nadać бульону specjalny zapach, można wcześniej podsmażyć na suchej patelni warzywa i przyprawy, aż lekko zbrązowieje.
2
Aż się gotuje rosół, umyj, oczyść i posiekaj w piórka buraki. Podsmażyć na oliwie, zalać 1 filiżanką bulionu, dodać łyżeczkę octu i gotować do miękkości na małym ogniu. Jedną cebulę i jedną marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Podsmażyć na oleju roślinnym, aż do złotego koloru. Pomidory oparzenie wrzącą wodą i zdejmij z nich skórkę, pokroić na kawałki lub umieścić do marchew z cebulą. Podsmażyć kilka minut. Zamiast pomidorów można użyć koncentrat pomidorowy.
3
Gotowy bulion przecedzić. Kości i korzeni wyrzuć.
4
Ziemniaki umyć, oczyścić ze skóry i pokroić na duże kawałki. Zacznij tankować bulion, wkładając w niego pokroić ziemniaki. Posiekaj kapustę. Gdy ziemniaki będą na wpół gotowa, dodaj kapustę. Za 10-15 minut do miękkości włóż marchew z cebulą i pomidorami i buraki. Chodzi barszcz na małym ogniu pod przykryciem.
5
Równolegle z zupą zacznij gotować pampukh. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, sól, trochę oleju roślinnego i dwie łyżki mąki. Gdy ciasto zacznie bulgotać, wylać ją na pozostałą przesianą mąkę i wyrobić ciasto. Poczekaj, aż podejdzie, вымесите go jeszcze raz i слепите małe okrągłe bułeczki. Ułożyć je na wysmarowanej olej na blasze i daj się podejść. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 220 o c do momentu, aż nie зарумянятся. Ciepłe pampukh nasmarować растертым z oliwą czosnkiem i prześlij jeszcze na 3-5 minut do piekarnika.
6
Przygotuj „fugi” z sadła. Kawałek boczku zetrzeć na tarce, czosnek drobno posiekaj i utrzyj wszystko razem, dodając trochę czarnego pieprzu. Położyć fugi w gotowy gorący barszcz i odstawić pod przykryciem na kilka minut.