Jak ugotować zupa dietetyczny

Zupy są niezastąpione w diecie. Bo to oznacza nie tylko i nie tyle niskokalorycznej żywności, ile przydatne, racjonalnie przygotowane, często ma efekt leczniczy dania. I właśnie zupy mogą spełnić wszystkie te wymagania. Gotowane na bulionie warzywnym zupy-puree – żywy przykład.

Trzeba

    • Bulion warzywny
    • 200 g стеблевого selera;
    • 200 g selera korzeniowego;
    • 600 g cebuli;
    • 500 g marchwi;
    • 250 g rzepy;
    • 2 łyżki oliwy z oliwek;
    • 3 ząbki czosnku;
    • 1 liść laurowy;
    • 6 pieprzu;
    • 1 pęczek natki pietruszki;
    • 1 łodyga porów
    • 1 pęczek tymianku.
    • Marchew zupa-przecier
    • 1 l bulionu warzywnego;
    • 500 g marchwi;
    • 2 cebule;
    • świeży korzeń imbiru długości z falangi kciuka;
    • 1 l soku pomarańczowego;
    • 1 łyżka. łyżka гарам masala;
    • 200 g gotowanej czerwonej soczewicy;
    • 100 ml mleka kokosowego;
    • 2 łyżki posiekanej kolendry.

Instrukcja

1
Jarzynowa бульонРазогрейте piekarnik do 230оС. Warzywa umyć i oczyścić. Marchew i seler pokroić na cztery części, cebuli i rzepy – pół na pół. Umieścić blachę folią aluminiową i ułożyć na nim wszystkie warzywa, posmarować oliwą z oliwek. Piec około 1 godziny. Co 15-20 minut сбрызгивайте oliwą z oliwek. Gdy warzywa staną się złote, wyłączyć piekarnik i pozwolić im ostygnąć.
2
W 5 l garnku wlać wody i umieścić pieczone marchewki, selera, cebuli i rzepy. Dodać do nich przyprawy i porów. Doprowadzić zupę do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż nie уварится połowę. Ostudzić i przecedzić przez durszlak.
3
Taki bulion może być przechowywane w lodówce, więc można ugotować go na zapas i użyć w razie potrzeby. Jeśli chcesz gotować dietetyczne zupy tylko ze względu na ich użyteczność i низкокалорийности, a nie z jakichkolwiek powodów medycznych, można dodać do bulionu znacznie więcej przyprawy – chilli, imbir, bazylia, rozmaryn, cząber itp.
4
Marchew zupa-пюреСбрызните cebulki z oliwą z oliwek i piec w rozgrzanym do 230оС piekarniku na złoty kolor. Marchew pokroić w plasterki. Bulion warzywny wymieszać z sokiem pomarańczowym i doprowadzić do wrzenia. Do wrzącej cieczy umieścić marchewki, obrane i starte imbir, cebula. Smażyć na średnim ogniu, aż abstrakcje czasu, aż marchewka stanie się miękka. Пюрируйте blendera. Wlać do zupy mleko kokosowe, dodaj soczewicę i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć, włożyć posiekaną kolendrą i podawać.
5
Jeśli w takiej zupy dodać zamiast soczewicy krewetki, a cebulę wymienić na koper włoski, to będzie nie mniej smaczne i przydatne pierwsze danie. Urozmaica smak tej zupy-puree może i puszka pokrojonych pomidorów we własnym sosie, który został dodany do wrzącego wywaru razem z marchewką.
Należy zwrócić uwagę
Można gotować wiele znanych warzywne zupy-puree, zastępując w nich krem z mlekiem kokosowym. Mimo, że wielu nazywa go caloric, pomaga kontrolować wagę, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia kości, układ odpornościowy i zapobiega anemii. Tłuszcze w mleku kokosowym przydatne – roślinne, a witamin i mikroelementów w tym produkcie więcej, niż w niektórych popularnych w zdrowym odżywianiu warzywach i owocach.