Jak ustalić dojrzałe awokado

Uprawianych pod jasnym słońcem, омытое ciepłe tropikalne deszcze, awokado ma niezwykły smak i bogaty w witaminy. Dojrzałe аллигаторова gruszka – druga nazwa tego owocu, doskonale nadaje się do użycia w żywności, a także jest składnikiem wielu smacznych potraw.

Instrukcja

1
Przy wyborze awokado należy zwrócić uwagę na jego wygląd i trzymać go w rękach. Dojrzałe owoce są zwykle czyste i nieuszkodzone, bez pęknięć i ciemnych plam na skórce. A przy naciskaniu na niego pojawia się mały, czaszki, która szybko podejmuje pierwotny kształt. Jeśli płód przez twardości bardziej przypomina kamień, będzie potrzebował więcej czasu na dojrzewanie.
2
Przyłóż owoc do ucha i lekko potrząśnij nim. Jeśli słychać stukot kości, taka awokado jest dość dojrzałe i gotowe do spożycia.
3
Usuń u owocu łodygi i spójrz na kolor dołki pod nim. U dojrzałych owoców ślad cięcia będzie jasno-zielony z małymi brązowymi żyłkami. A przy naciskaniu na dojrzałe owoce stamtąd może nawet wyróżniać się sok. Jeśli kolor dołki brązowy – awokado już zaległych, a jeśli żółto-zielony – owoc, najprawdopodobniej jeszcze nie dojrzały.
4
Określić спелость awokado można i na smak. Dojrzałe owoce ma słodki orzechowy smak, a w konsystencji przypomina lekko подтаявшее masło. Jeśli sam smak gorzki, to znaczy, że czas owoc jeszcze nie nadszedł.
5
Wybierz awokado z ciemną skórką, pokryte dużymi wypustkami. Taki owoc, jest łatwa w czyszczeniu, bez wpływu na miąższ, a kość w nim zajmuje mniej miejsca, niż w innych odmianach. Jest ono bardzo miękkie w środku i doskonale nadaje się do przygotowywania puree i koktajli. A oto awokado z zieloną skórką lepiej dodać do sałatki lub rolki.
6
Owoce аллигаторовой gruszki są bardzo przydatne dla człowieka. Dzięki zawartości potasu, awokado pomaga stabilnemu funkcjonowaniu się zanikiem i układu nerwowego. A obecność przeciwutleniaczy pomaga wzmocnić układ sercowo-naczyniowy w organizmie. Ponadto owoce zawierają żelazo, magnez, fosfor, miedź, witaminy A, c, E, W i P. Z powodu niskiej zawartości sodu owoc ten można spokojnie spożywać ludziom cierpiącym na wysokim ciśnieniem krwi.
Porada
Kupując niedojrzałe owoce, umieścić je w papierowej torbie z bananem lub jabłkiem i pozostawić na kilka dni w ciemnym i suchym miejscu. Więc быстее дозреют.