Jak rozbić orzech
Orzech jest sprzedawany w sklepach w formie oczyszczonej, tak i w skorupkach. Oprócz różnicy w cenie, brązowy orzech ma przewagę. Skorupa pomaga zachować witaminy i cenne substancje.
Trzeba
- Nóż, pakiet, młotek, dwa talerze.
Instrukcja
1
Moczyć brązowy orzech w gorącej wodzie. To pomoże mięknąć skorupy i przegrody wewnętrzne. Tak, orzech będzie łatwiej otworzyć. Poczekaj trzydzieści minut. W tym czasie przygotuj nóż i dwa talerze. Jedną dla obranych orzechów, drugą do skorupy i ścianek działowych. Czyszczone orzech ręcznie – długi proces. Można połączyć go z oglądania ulubionego filmu.
2
Delikatnie włóż nóż w otwór między скорлупками orzecha i obrócić. Jeśli wsadzić nóż zbyt głęboko, a następnie obrócić go będzie trudniejsze. Nie przesadzaj. Orzech musi pęknąć na pół. Wyciągnij przegrody, oczyścić orzech od małych скорлупок.
3
Aby przyspieszyć proces, można wykorzystać w inny sposób. Złóż orzech w woreczku. Pakiet rozłóż na twardą powierzchnię, która nie ucierpi od uderzeń młotkiem. Delikatnie простучите każdy orzech przez pakiet. Высыпите zawartość pakietu na stół i переберите orzech. W tym przypadku, można poradzić sobie z czyszczeniem orzecha szybciej. Ale piękne formy, gdy orzecha włoskiego delikatnie разломан na pół, osiągnąć nie wyjdzie.
4
Istnieje również szereg akcesoriów do łupania orzechów: щелкунчики, орехоколы i inne dziwaczne narzędzia. Wszystkie są łatwe w obsłudze i są oparte na tej samej zasadzie.
Należy zwrócić uwagę
Dzieci często раскалывают orzech w drzwiach. To nie jest bezpieczne i może uszkodzić ościeżnicy.
Porada
Użyj przegrody orzech do tworzenia leczniczej nalewki.