Jak rozpoznać świeże ryby
Ryby niezbędną częścią ludzkiej diety. Protein, witamin i minerałów w niej wiele, a stosunkowo mało kalorii. Najważniejsze przy wyborze ryb – nie mylić ze stopniem jej świeżości. Przecież, jak mówił bohater Bułhakowa, świeżość bywa tylko jedna – pierwsza, to i najnowsza. Sprawdzić jakość ryb można na kilka sposobów.
Instrukcja
1
Sprawdzić wygląd ryb. Jeśli ona naturalnego koloru, jędrna i elastyczna, z czystą i wilgotną łuskami, a jej skóra nie jest uszkodzona, można śmiało brać. Ryba, która kilka razy замораживалась i оттаивала, wygląda słabo, ma потемневший okładka. Wartość odżywcza takiego produktu jest znacznie niższa. U starej ryby ogon zakręcony. A jeśli powierzchnia ryb lepka, zbyt blada, a oczy suche i ломкая, to przed tobą залежавшийся produkt.
2
Powąchaj ryby. Jeśli jest świeża, zapach będzie łatwe, i trochę mocniej, jeśli podnieść жаберную poprzeczkę. A oto intensywny rybi zapach mówi o tym, że ona już od dawna czeka na nabywców.
3
Spójrz na rybie oczy. Jeśli są słabe, suche, ввалившиеся, przed tobą wadliwy produkt. U świeże ryby oczy błyszczące, wypukłe i przezroczyste.
4
Należy zwrócić uwagę na skrzela, unieś je. U ryb są jasno-czerwony, jasny różowy lub szaro-czerwonego (nie mrożonych) kolory. Skrzela nie muszą być czarne lub ciemno-czerwone, jeśli tylko nie jest to jesiotr, beluga, sterlet lub przedstawiciel innych ryb jesiotrowatych. Mają skrzela ciemnego koloru, z czerwonawym odcieniem. Przebarwienia, plamy, śluz na skrzela nie przemawiają na korzyść świeżości ryby. Ponadto, skrzelowe płytki nie powinno stosować się między sobą.
5
Poczuj ryby. Jej brzuch musi być w miarę miękkie, nie nabrzmiałym, a oparcie się bardziej stanowczy, ale nie za dużo, inaczej mamy do czynienia ze starą rybą. Na brzuchu świeżych ryb nie pozostaje wgnieceń od ręki (jeśli, oczywiście, nie stosować dodatkowego wysiłku).
6
Weź rybę za głowę i ogon i zegnij. Bird będzie delikatnie zginać, nie сломавшись, jeśli świeże.
7
Określić świeżość ryby można, opuszczając ją w wodę. Недоброкачественная wyjdzie na jaw, a świeże zatonie.