Jak sprawdzić świeżość ryby w жабрам
Przy zakupie rzeczny lub morski ryby w supermarkecie przy domu lub na rynku ważne jest, aby być w stanie wizualnie określić jej świeżość. Nie mylić z wyborem, należy zwrócić uwagę na skrzela połowu – ich kolor, obecność śluzu. To podstawowe objawy, które wydają jakość ryb.
Trzeba
- – ryba;
- – czysta woda;
- – plastikową torebkę;
- – tkanina serwetka.
Instrukcja
1
Należy sprawdzić, czy ryby, leżącą na ladzie. Świeży szczupak, karaś lub karp będą mieć skrzela jasno czerwonego, praktycznie szkarłatny kolor – chodzi o rybach, która nie była выпотрошена. Rybkę już разделали? Wtedy skrzela będą jaśniejsze, różowawy kolor. Jeśli ryba ma skrzela szary, zielony lub brązowy kolor z czerwonawym odcieniem, nie kupuj go – produkty poddano powtórnego zamrożenia, co z pewnością wpłynęło nie tylko na jej typie, ale i jako. W przypadku nieprzyjemnego zapachu taka rybka na pewno jest skorumpowana.
2
Jeśli ryba nie jest zapakowana w opakowanie lub folię, dotknijcie skrzela – nie powinny one być w mętny. W większości sklepów sprzedawcy sami zaprezentują ci skrzela ryb przy zakupie, aby mogli określić jej świeżość. Jeśli taki wniosek nie otrzymał, pytania o zgodę, weź torebkę, załóż go na rękę i delikatnie zbadać głowę ryby. Przy tym zabrać łuku na skrzela. Śluzowaty nalot na nich powinien być przezroczysty i równomiernie pokrywać całą рыбью tuszy.
3
Weź ściereczki, zwilż ją wodą, wytrzeć szmatką rybie skrzela – bez skrupułów sprzedawców czasami uciekają się do подкрашиванию, aby wydać подпортившуюся ryby za свежевыловленную. Do tego sposobu, oczywiście, można mówić tylko w warunkach domowych. Ocenić i zapach wydobywający się od produktu – musi być charakterystyczny, bez obcych zanieczyszczeń. I, tym bardziej, гнилостного, кисловатого „smaku”.
Porada
Spróbuj ocenić świeżość ryb w warunkach domowych, opuszczając ją w miednicy z wodą. Jeśli rybka z ostatniego połowu, to szybko pójdzie na dno. Лежалый towar będzie jakiś czas spocząć na powierzchni wody. Należy zwrócić uwagę na oczy ryby – nie powinny one być mgliste, to znak, że ryba jest przechowywany zbyt długo.