Jak zapisać korzeń imbiru
Korzeń imbiru – jedna z najstarszych przypraw. Używali go na przestrzeni wieków w azji, afryki, karaibów, ameryki północnej i kuchni indyjskiej. Przydatne właściwości tej rośliny, jej świeży, mocny smak i zapach zrobili imbir niezbędnym składnikiem wielu potraw. W wielu recepturach imbiru wymaga trochę, używany nie cały korzeń, dlatego należy wiedzieć, jak przechowywać resztę.
Trzeba
- — ręcznik papierowy;
- — zip-pakiet;
- — bank, z hermetyczną pokrywą;
- — wódka lub sherry;
- — doniczka z ziemią;
- — sól.
Instrukcja
1
Niż świeże wybierzesz korzeń imbiru, tym dłużej będzie on przechowywany. Świeży młody imbir ma gładką, równą cienką błyszczącą skórką, jasno-brązowy kolor. Jego miąższ jest biały, na przekroju równa, bez włókien, zapach wyraźny. Korzeń z żółtym niszczenia miąższu i suchej, pomarszczonej skórce – stary, nie пролежит długo.
2
Drenaż korzeń imbiru i zawiń w ręcznik papierowy. Umieść w plastikowej szczelnym opakowaniu. Zabierzcie zip-pakiet z imbirem w lodówce, w oddziale dla owoców i warzyw. Tak korzeń jest w stanie zachować świeżość w ciągu trzech-czterech tygodni.
3
Wyczyść imbir od skóry i umieścić w szklanym słoiku z nakrętką. Napełnij słoik wódką lub хересом. Заспиртованный imbir nadaje wódce swój smak i aromat, a oto jerez odwrotnie jest w stanie wprowadzić swoją delikatną nutkę w smak tej przyprawy. Zamknij słoik pokrywką i przechowywać imbir w niej tak długo, dopóki się nie skończy. U takiego korzenia praktycznie nie ma terminu ważności. Imbir jerez używać podczas gotowania wywarów i zup. Wódkę, natchnącego na имбире, dobrze jest dodawać do ciasta.
4
Świeży korzeń imbiru doskonale przechowuje się w glebie. Kupić w kwiaciarni garnek i napełnić go równych ratach gliny, piasku, torfu i kompostu. Nie, brązowy korzeń imbiru. Umieścić garnek w ciepłym, wilgotnym miejscu, w rozproszonym świetle słonecznym. Jeśli nie będziesz długo przeszkadzać korzeń, istnieje możliwość, że zakiełkuje. Imbir jest bardzo piękna roślina. Jego liście dodaje się do zup, herbat i sałatki.
5
Wyczyść korzeń imbiru obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z solą. Имбирную pasty umieścić w czystym szklanym słoju ze szczelnie zamykaną pokrywką i przechowywać w lodówce. Tak przyprawa może być przechowywane przez około miesiąc. Имбирную pastę dobrze wykorzystać w przygotowywaniu potraw kuchni indyjskiej.
6
Wyczyść korzeń imbiru i pokroić na plasterki w poprzek. Ułożyć je na blasze, застеленном papierem do pieczenia. Pozostawić na trzy-cztery dni w suchym, chłodnym, ciemnym miejscu. Gdy kawałki imbiru całkowicie wyschły, złóż je w szczelnym pojemniku. Tak przyprawa może być przechowywane do 1 roku.
Należy zwrócić uwagę
Korzeń imbiru nie zaleca się zamrażać, ponieważ po przymrozki traci aromat i część smaku.