Jak gotować imbir
Korzeń imbiru — korzenna-aromatycznych roślin, powszechnie używany w kuchni. Jeśli gotować z nim buliony i zupy, on doda im wyraźny słodki smak, charakterystyczny dla wschodnich potraw. – Pierniczki napary i odwary, bardziej znane jako herbaty, — popularne środki na przeziębienie, pomaga na nudności i niektóre problemy żołądkowo-jelitowe.
Trzeba
- Chiński rosół
- – 1,5 kg kurczaka;
- – 10 filiżanek zimnej wody;
- – 5 cm korzenia świeżego imbiru;
- – 1 pęczek świeżej, zielonej cebuli;
- – 1 łyżka chińskiego wina ryżowego;
- – 1 łyżka sosu sojowego;
- – zmielony czarny pieprz.
- Koreański imbir herbata
- – 1 duży korzeń imbiru;
- – 500 ml wody;
- – 1 pomarańcza;
- – 2 gruszki azjatyckie;
- – 1/2 szklanki cukru.
Instrukcja
1
W Chinach wielu zupy z owoców morza, warzyw, kurczaka itp. – są przygotowywane na bazie bulionu. W niektórych transferowych przepisach można spotkać się c termin „chiński rosół”. To właśnie on i nie do pomyślenia bez korzenia imbiru. Ponadto, dla niego na pewno bierze się stara kura, nie wszystkie, a tylko szkielet, skrzydła, szyjka.
2
Kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i umieścić w garnku. Imbir należy oczyścić od skóry i pokroić w plasterki. Szczypiorek pokroić na kawałki, odcinając trochę skośnie. Można zrobić to nożem i nożyczkami. Zalać kurczaka wodą, dodaj imbir, cebulę, dodaj wino. Doprowadzić do wrzenia, regularnie zdejmując szumowiny, zmniejszyć ogień, wlać sos sojowy, doprawić pieprzem i gotować jeszcze 2 godziny. Bulion przecedzić i używać, jak określono w przepisach. Można ugotować taką zupę na zapas, doskonale przechowuje się zamrożone. Jeśli dodać płatki czerwonej papryki, czosnek i trochę oleju sezamowego – będzie doskonałe lekarstwo na przeziębienie.
3
Koreański imbir herbata piją i w zimie i w lecie. W upalne, chłodne, doskonale gasi pragnienie, w zimne – pachnący i cierpkości – ogrzewa. Jeśli przygotowujesz go zimą, gdy trudno kupić azjatyckiej gruszkę, wymień ją łyżeczką cynamonu, хурмой i kilkoma łyżkami miodu.
4
Korzeń imbiru obrać i pokroić. U ciebie powinno być 3/4 szklanki plasterków imbiru. Z pomarańczy na drobnej tarce zdjąć skórkę, oczyścić i pokroić. Gruszkę również obrać i pokroić na ćwiartki. Do garnka wlać wodę, włożyć imbir i skórkę pomarańczową, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do powolnego i gotować jeszcze około 15 minut. Zdjąć z ognia, wsypać cukier, umieścić plasterki gruszki i kawałki pomarańczy, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Przykryć i pozostawić na około 1 godzinę. Podawać na życzenie, schłodzone lub разогретым.