Jak wybierać wątróbkę

Wątroba należy do produkty uboczni. W niej zawiera dużą ilość witamin, minerałów. Z tego organu można przygotować różne potrawy. Wątroba jest stosowany w żywieniu niemowląt, zaleca się stosowanie w celu podniesienia hemoglobiny.

Instrukcja

1
Wybierając się na rynku, dotknijcie produkt ręką. Dobra wątroba wilgotna, nie jest lepka. Kolor zależy od odmiany produktu ubocznego. Wołowiny – najbardziej mroczna, na nim jest film, na świńskiej wątroby takiej powłoki nie. Wątroba jasny kolor może oznaczać, że jej вымачивали, czy ona pochodzi od starego zwierzęcia. Poproś sprzedającego nóż, pierce produkt i spójrz na kolor krwi, który wynika. Jeśli ona szkarłat – możesz kupić – towar świeży.
2
Powąchaj wątrobę. Od jakości produktu pochodzi przyjemny zapach, nie powinno być kwaśne i innego nieprzyjemnego zapachu. Spójrz na nią ze wszystkich stron, trzeba znaleźć piętno, które stawiają specjalne usługi, sprawdzające towar przed sprzedażą.
3
Weź wątrobę w ręce. Dobra – ma błyszczącą jednolitą gładką powierzchnię. Dopuszcza się obecność żył, co nie jest objawem zepsutego produktu.
4
Skontaktuj się ze sprzedającym o wieku zwierzęcia, którego wątroba masz zamiar kupić. Jak zwykle, czego byproduct ma jasnobrązowy kolor i posiada luźnej strukturze. Na świńskiej – znajduje się wzór w kształcie rombów. Rozmiar informacji o wieku zwierzęcia nie da. Wątroba może być mała i u dorosłego osobnika, na przykład, jeśli była chora.
5
Wyjąć zamrożone wątroba z półki w sklepie i sprawdzić, czy opakowanie. Na niej nie powinno być uszkodzeń, należy sprawdzić termin ważności, zazwyczaj jest podana na odwrocie. Zobacz, jakiego koloru produktu. Powinien być jednorodny, bez szarego nalotu i ciemnych plam.
6
Wątroba dorsza wybrać w bankach, data produkcji których выбита na zewnątrz, na pokrywie. Wstrząsnąć opakowanie, nie powinno być булькающих dźwięków.
Należy zwrócić uwagę
Przechowywać wątrobę można zarówno w lodówce, jak i zamrażarce. Ale najlepiej gotować ją od razu po zakupie.

Porada
Kupuj wątroba tylko w sklepach lub na rynku, odbywa się tu przed sprzedażą starannej kontroli ze strony służb weterynaryjnych. Na ulicy można kupić produkt uboczny słabej jakości, lub od chorego zwierzęcia.