Jak określić jakość oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek nie bez powodu nazywany jest „płynnym złotem”. Produkt ten jest ceniony nie tylko za niezaprzeczalną korzyść dla zdrowia, ale i za delikatny smak i niepowtarzalny zapach. Najlepsza oliwa z oliwek, olej otrzymywany z mieszaniny dojrzałe i drobnej frakcji zielonych oliwek to olej z pierwszego tłoczenia i tłoczenia na zimno. Przy zakupie oleju trzeba skupić się na kolor, przejrzystość, smak, zapach i kwasowość. Jeśli nie ma możliwości, aby spróbować olej, warto wiedzieć, na jakie napisy na etykietach warto zwracać uwagę.
Instrukcja
1
Kolor i прозрачностьExtra virgin olive oil – najlepsze i, w konsekwencji, drogie olej. Kolor może przypominać dobrego szampana ( światło płowe), może być również zielonkawo-złotym lub jasno zielonym. Im bardziej kolor tego oleju, tym bogaty smak. Kolor zielony świadczy o tym, że przy jego produkcji używane są niedojrzałe oliwki. To jest olej do smaku niektórych znawców. Przefiltrowany extra virgin olive oil krystalicznie przezroczysty, bez osadu i zanieczyszczeń. Virgin Olive Oil – olej z pierwszego tłoczenia z niskiej kwasowości. Może być trochę „w chmurze”, ale nie jest mętny. Kolor jest tej samej barwy, co i Extra virgin.Fino olive oil – mieszanina dwóch poprzednich oleju. Jest dozwolone lekka „zachmurzenie”. Kolor od jasno-słomy do zielonkawo-złotym.Light olive oil – rafinowany olej z oliwek. Zawsze przezroczyste, kolor od jasno-żółtego do ciemno żółtego. Intensywny żółty kolor świadczy o tym, że zostało ono wykonane z перезревших oliwek. Dla tego oleju jest to dopuszczalne, ponieważ to właśnie ona jest mniej aromatyczna i zaleca się do obróbki cieplnej.
2
Smak i запахМасло z zielonych oliwek zbieranych na początku jesieni, ma wyraźny ostry smak, scharakteryzowane jako trawiasta lub węgiel i taki świeży zapach. Taki olej dla prawdziwych koneserów, wielu nie będzie w stanie od razu ocenić jego cienką, ale явственную goryczy.Olej z dojrzałych oliwek, zebranych od początku zimy do wiosny, znany harmonijny zaokrąglonym owocowym smaku i aromacie.Olej przeznaczony do smażenia, ma stonowane smak i niemy historia zapach. Dobra oliwa z oliwek nigdy nie pachnie ziemią, pleśni, tłuszczem. Wszystkie te i inne nieprzyjemne zapachy, znak jego zjełczeniu. W smaku tylko bardzo drogie zielone olej może горчить, dla wszystkich pozostałych, wszelka gorycz również zły znak.
3
КислотностьОпределить kwasowość koloru, smaku lub zapachu nie można. Tutaj warto ufać producentom. U drogiego oleju niska kwasowość, do 1%. Dopuszczalne wartości do 3,3%.
4
Ważne obowiązkowe informacje na etykiecie drogiego oleju: odmiana ( Extra Virgin, Virgin, Ordinary, itp.); poziom kwasowości; odmiany oliwek, z których ono gotowane; czas zbierania oliwek; pochodzenie (Hiszpania, Włochy, Grecja, Ameryka).
5
Niepotrzebne informacje zamieszczone na butelkach oleju, wydawanego za drogie. „Pierwszego tłoczenia na zimno” – wszystko, oliwa z oliwek, olej jest tylko zimnym sprasowanie, drogie olej zawsze z pierwszego tłoczenia. „Nie zawiera cholesterolu” – oliwa z oliwek – zdrowy olej, ja nigdy nie zawiera cholesterolu. „Naturalne, nieoczyszczone, bez konserwantów” – to także jest naturalne dla oliwy z oliwek. „Wyprodukowano bez użycia chemikaliów.
Porada
Smak i zapach dobrej oliwy z oliwek zależy od odmiany oliwek, miejsca ich występowania i czas zbierania. Wypróbuj różne odmiany, aby go wybrać, jak dobre wino, w zależności od osobistych preferencji.