Jak przechowywać czekoladki

Czekolada – to popularny rodzaj deseru. Również dużym zainteresowaniem cieszą się słodycze, pokryte polewą czekoladową i zawierające w sobie dodatki kakao. Chociaż czekolada są przechowywane dłużej, niż, na przykład, ciastka z kremem, to również wymaga specjalnych warunków dla zachowania smaku i wyglądu.

Instrukcja

1
W tym przypadku, jeśli czekoladki nie zostały zjedzone od razu, ważne jest, aby zachować ich smak prawidłowym przechowywaniem. Głównym czynnikiem w tym przypadku – są to warunki środowiska zewnętrznego. Idealna temperatura dla czekolady – to +18 stopni. Przy wzroście tych wartości do trzydziestu stopni i więcej wisienką na cukierkach zacznie się topić, zmieniać swój kształt, a same słodycze mogą się przykleić do pudełku lub opakowaniu.
2
Nie kładź czekolady w lodówce. Niska temperatura sama w sobie nie jest straszna конфетам. Ona może mieć negatywny wpływ w przypadku, gdy połączony jest z wilgotnością powietrza. W pomieszczeniu cukierków w czekoladzie w lodówce lub w piwnicy po pewnym czasie zaczną pokryte белесым nalotem. To niekorzystnie wpływa nie tylko na wygląd deseru, ale i na jego typie, chociaż czekolada pozostaje całkowicie jadalne. Dlatego należy zachować ostrożność w przypadku zakupów w sklepie. Czekolada i cukierki z nim w składzie nie powinny być przechowywane w chłodni półkach sklepowych.
3
Pożądane jest również, aby cukierki nie były przechowywane w kuchni. Tam mogą one nasycone obcymi zapachami, rozprzestrzeniają się podczas gotowania. A w czekoladzie zapach – jest to jedna z najważniejszych składowych.
4
Nie zostawiaj cukierki długi czas w otwartych wazonach lub pudełkach, jeśli na samych kulinarnych produktów nie ma opakowań. Szczególnie to może zaszkodzić конфетам z miękkim nadzieniem – mogą one wyschnąć na długo przed końcem okresu używania.
5
Na podstawie powyższych kryteriów, idealnym miejscem do przechowywania cukierków czekoladowych można uznać za szafa, znajdujący się z dala od urządzeń grzewczych urządzeniach. Cukierki bez opakowań muszą być zapakowane w zamkniętych opakowaniach lub skrzyni.
6
Niemniej jednak, należy pamiętać, że nawet przy prawidłowym przechowywaniu czekolada nie zachowuje swoje walory smakowe wiecznie. W zależności od składu, okres przechowywania cukierków czekoladowych waha się od miesiąca do czterech. Do tego czasu deser należy wypić w żywności.