Jak czyścić świeże pieczarki

Popularność świeżych pieczarek wynika z szerokim zakresem ich stosowania, łatwość przygotowania, przyjemnym smakiem i intensywnym aromatem, zawartością cennych dla organizmu substancji i bezpretensjonalność w przechowywaniu. Mimo, że sprzedają te grzyby w nowoczesnych sklepach przez cały rok, umiejętnie obchodzić się z nimi wiedzą, jak nie wszystkie.

Instrukcja

1
Pieczarki zawierają w swoim składzie ogromną ilość witamin, mikroelementów i minerałów. Szczególnie bogate są легкоусвояемым białka. U surowców i wegetarian zasłużoną popularnością cieszą się te grzyby, ze względu na swoją wszechstronność, „вечнохудеющие” ludzie często zawierają pieczarki w diecie ze względu na ich niskie kalorii.
2
Aby uniknąć problemów przy obróbce i przygotowaniu pieczarek, ważne jest, aby właściwie je wybrać. Po pierwsze, lepiej zrezygnować z zakupu grzybów, na шляпках i nogach których obserwuje się brązowe plamy i uszkodzone bębenki. Po drugie, przed zakupem produktów należy ich zapach – przyjemny zapach posiadają wyłącznie świeże pieczarki. U залежалого produktu zapach albo nie ma wcale, albo ma nie najbardziej przyjemne nutki. Po trzecie, elastyczność i matowe wykończenie kapelusza grzyba, którego kolor może być biały i jasno-brązowym, świadczą o świeżości. Obecność zmarszczek, połysk, zbyt miękkich obszarów świadczy o naruszeniu przepisów dotyczących przechowywania produktu. Jeśli w procesie czyszczenia grzyby zaczęły dosłownie rozpaść w rękach, to znaczy, że przez długi czas byli w stanie zamrożonym, a rozmrażanie ich stało się bezpośrednio przed sprzedażą. Taki produkt, jak zwykle, nie ma ani wrodzonej świeżym instancji przyjemny grzybowy zapach, ani cudownego smaku.
3
W dużej mierze technika czyszczenia pieczarek zależy od stopnia świeżości i wielkości grzybów. Tak, stosunkowo małe gęste świeże egzemplarze dość ostrożnie obsługiwać twardą szczoteczką, na kilka milimetrów skrócić podstawa stopki, grzyby opłukać pod bieżącą zimną, bieżącą wodą i rozłożyć na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar wilgoci.
4
Duże świeże grzyby należy również wyczyścić szczotką, starannie wyciąć ostrym nożem wszystkie подпорченные zaciemnione obszary, umyć pieczarki przetworzone zimną wodą i zostawić na papierowym ręczniku do wyschnięcia. Takie wstępne działania skierowane są głównie do usuwania z grzybów cząstek ziemi, trawy, kurz i inne śmieci.
5
Zdejmowanie skóry z pieczarek – procedura, którą zaleca się tylko z несвежими pieczarkami ze sklepu, takich, którzy potrzebują dodatkowej obróbki przed gotowaniem. Za pomocą ostrego noża należy chwycić krawędź skóry u podstawy kapelusze i poruszać się w górę w kierunku na drugi koniec pieczarki. Przy okazji, stopień „несвежести” produktu jest określana właśnie łatwość zdejmowania z niego skórki: im grzyb „starszy”, tym skórka z niego usuwane łatwiej i szybciej. Po pozbyciu pieczarki od skóry przycięte noga, i produkt dokładnie umyte strumieniem zimnej bieżącej wody, po czym suszy na papierowym ręczniku.
6
Najbardziej znane sposoby przygotowania pieczarek uważane za gotowanie, smażenie i marynowanie. Surowe grzyby jedzą bardzo rzadko, przy czym uzasadnione spożycie świeżych egzemplarzy tylko w przypadku, gdy nieskazitelny wygląd produktu nie powoduje żadnych podejrzeń. Korzystać przy tym lepiej kosztów zakupu sklepowego produkty, a nie zebrane w lesie lub ogrodzie grzyby. Przed przystąpieniem do obróbki termicznej każdy pieczarka należy sprawdzić pod kątem подпорченных działek i usunąć je w razie wystąpienia. Jeśli zakłada się przygotowanie smażonych grzybów, przed odlotem na patelni należy je dokładnie osuszyć. Przed przed wrzenia w pieczarek dodatkowe suszenie nie jest potrzebna. Najlepszym rozwiązaniem dla marynowania uważane są za małe grzyby, które szybciej impregnowane przyprawami i zapewniają wygodę przy użyciu gotowej przekąski.
7
Istnieje kilka ogólnych zasad dotyczących czyszczenia świeżych pieczarek, które nie zależą od sposobu gotowania grzybów, ich wielkości, stopnia świeżości i innych parametrów.

1. Nie warto obierać pieczarki na długo przed ich gotowania. Najlepiej zrobić to tuż przed cieplna. Rzecz w tym, że oczyszczone grzyby są w stanie stracić swoje pierwotne walory smakowe i cechy przydatne zaledwie w ciągu kilku godzin. Jeśli istnieje konieczność przechowywania już oczyszczonych pieczarek, czas ich pobytu w lodówce nie powinno przekraczać 24 godziny. Przed cieplna nóżkę takich egzemplarzy należy skrócić jeszcze o kilka milimetrów.

2. Aby przedłużyć świeżość i wydłużyć okres „życia” oczyszczonych grzybów, utrzymać ich atrakcyjność wizualną i nie dopuścić do brązowienia, należy umieścić je w pojemniku z tworzywa sztucznego, skropić sokiem z cytryny, przykryć z góry folią spożywczą i przechować w lodówce.

3. Usuwanie tzw. „spódniczki” i ciemne płytki z pieczarek niekoniecznie. Są one bardzo niebezpieczne dla zdrowia i mogą być usunięte wyłącznie w celach estetycznych w celu nadania грибному danie większej atrakcyjności.

4. Pieczarki nie lubią nadmiaru wilgoci – to zabiera mają smak i zapach. Dlatego przez długi pobyt grzybów w wodzie, niezależnie od stopnia zanieczyszczenia, jest wysoce niepożądane. Umyć produkty należy szybko, przy tym, nie замачивая, a umieszczając je pod strumień bieżącej wody tylko na kilka sekund, a następnie просушивая papierowym ręcznikiem.

5. Gwintowanie w plasterki pieczarek umożliwia stosowanie gotowego dania miły wypoczynek, a także zapewnia najbardziej pełne ujawnienie dziwnego smaku produktu.

6. Skórka na шляпках grzybów nadaje potrawom z udziałem pieczarek wyjątkowy smak i aromatyczny zapach, więc odciąć jej zalecane jest w wyjątkowych przypadkach i tylko z dużych i несвежих pieczarek.

8
Sklepowe pieczarki, oczywiście, nie jest to takie brudne, jak leśne lub ogrodowe egzemplarze, jednak warunki ich uprawy również nie są sterylne. Ponadto, w celu przyspieszenia wzrostu i rozwoju grzybów często stosuje się różne nawozy, co sprawia, że czyszczenie zakupionych produktów nieodłącznym etapem ich przetwarzania przed gotowaniem.