Jak gotować czerwone buraki
Burak zawiera witaminy z grupy b, betaina i soli mineralnych. Betaina obniża ciśnienie krwi, wspomaga trawienie białek i reguluje przemianę materii. Wszystkie składniki odżywcze są zapisywane w burakach i po obróbce cieplnej.
Trzeba
- – buraki;
- – tabela ocet lub sok z cytryny lub cukier.
Instrukcja
1
Wybierz właściwą garnek do gotowania buraków. Ona musi być emaliowane lub szklanej, ale nie metalowej. Pojemność garnka zależy od wielkości korzeń – im mniej buraki, tym mniejsza powinna być garnek.
2
Wlać do garnka wody, umieścić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
3
Umyć dokładnie buraki. Nie czyścić i nie możliwość cięcia ponytails. Opuść warzywa korzeniowe do wrzącej wody i zmniejszyć ogień.
4
Dodaj do wody tabela ocet lub sok z cytryny z obliczania dwie łyżki na trzy litry wody. Pomogą one utrzymać kolor buraka. Ocet i sok z cytryny można zastąpić cukrem. Dodaje się go w proporcji jedna łyżeczka na litr wody.
5
Gotować buraki, szczelnie zamykając patelnię pokrywką.
6
W razie potrzeby, w miarę выкипания, należy do garnka zimnej wody.
7
Definiowanie gotowość do buraków drewniane шпажкой lub widelcem, jak tylko stanie się ona miękka – buraki gotowa.
8
Wyjąć gotową buraki z patelni i trzymać jakieś piętnaście minut w zimnej wodzie. Ułatwi to czyszczenie buraków od skóry.
9
Jeśli bardzo dobrze przed parzeniem, umyć buraki, to wywaru nie wylewać, a przecedzić przez kilka warstw gazy i przygotować orzeźwiający napój. Do tego należy dodać według własnego smaku wywar z buraków cynamon, zabek imbir lub kwas cytrynowy.
10
Aby przyspieszyć czas gotowania, daj провариться buraki godzinę. Następnie zdjąć garnek z ognia, wyjąć warzywa korzeniowe i przytrzymaj dziesięć minut pod strumieniem zimnej wody. Podczas konieczność проварите jeszcze minuty piętnaście, dwadzieścia minut i ponownie schłodzić.
11
Jeśli chcesz bardzo szybko ugotować buraki, dokładnie ją umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Umieścić w garnku i zalać gorącą wodą. Powinna ona ledwo zamykać buraki.
12
Zamknij garnek pokrywką i postaw na średnim ogniu. Gotować, od czasu do czasu mieszając i leje wodę.
13
Gdy buraki będą gotowe, dodaj łyżeczkę octu i dokładnie wymieszać. Odbywa się to w celu przywrócenia naturalnego koloru korzeń.
Należy zwrócić uwagę
Gotowane buraki przechowywane w lodówce do dwóch dni. Następnie zaczyna tracić swoje właściwości smakowe. Maksymalny okres przechowywania gotowanych buraków – trzy dni.
Porada
Aby buraki nie straciła swoje walory smakowe, jej gotowane w несоленой wodzie.
W celu wyeliminowania nieprzyjemnego свекольного zapachu, można podczas gotowania, umieścić w garnku skórki chleba.