Jak rozpoznać prawdziwe masło
Masło jest źródłem naturalnych tłuszczów i witaminy A, w których potrzebuje organizm człowieka. Dlatego konsumenci muszą mieć pewność, że покупаемом produkcie. Jak odróżnić go od podróbki?
Instrukcja
1
Masło to produkt wykonany wyłącznie z mleka krowiego lub jego składowych elementów. Tłuszczu mlecznego w nim na pewno jest 50-85%. Czasami olej zawiera sól. Dlatego raz rozważa opakowanie, na której opisany jest skład produktów. Jeśli tam są kokosowy, palmowy, masło orzechowe lub inne oleje roślinne, a także zamienniki mlecznych tłuszczu, to jest to – margaryna.
2
Naucz się rozpoznawać wygląd tego towaru żywnościowego. Bywa olej „słodko-masło”, które wykonane tylko na podstawie пастеризованных śmietany. Jeszcze jest „słodko-masło”: produkowane z tych samych śmietany, zostały poddane pasteryzacji, ale z dodatkiem молочнокислых mikroorganizmów.
3
Zrozumieć, że opakowanie masła powinna zawierać w sobie nazwę. Na przykład, „olej herbaciane”, „olej бутербродное”, „olej gospodarstwo”, „masło szynka”, „masło”. Należy zwrócić uwagę, gdy na opakowaniu jest napisane tylko „OLEJ” dużymi literami. Na dole będzie przypisany jest zwykle małym druczkiem „бутербродный produkt” lub „sklep z kanapkami masa”. Taki olej nie jest prawdziwe, a mieszanka zwierzęcych i roślinnych tłuszczów.
4
Należy zwrócić uwagę cenę prowiantu. Naturalne masło nie może być tanie. Aby uzyskać 1 kg gotowego produktu, produkcja masła oznacza recyklingu nie mniej niż 20 l mleka. Jeśli wziąć pod uwagę закупочную cenę 1 l mleka hurtowych i to, co z niego po drodze robią inne produkty, to cena detaliczna kilograma dobrego oleju będzie wynosić około 10 pakietów najtańszego sprzedawcy mleka.
5
Nie zawsze duże litery GOST są świadectwem prawdziwego masła, tak jak na маргаринах i спредах też są ГОСТы. Zapamiętaj cyfry, które powinny stać po liter GOST – R 52969-2008.
6
Jeśli olej jest już zakupiony, możesz sprawdzić jego „domowymi” sposobami. Olej musi być jednorodnej konsystencji. Jeśli постояло w cieple, a na jego powierzchni pojawiły się kropelki wody, to nie olej. Rozpuścić kawałek w ciepłej wodzie. Obecnie olej размешается równomiernie, a nie będzie się rozpadać na poszczególne elementy. Kolor oleju nie powinna być zbyt żółty lub całkowicie biały. Powąchaj produkt – masło nic nie musi pachnieć.
Należy zwrócić uwagę
Prawdziwe masło powinno być nośne, twarde w dotyku. Ja nie przykleja się do pakowania.
Porada
Zgodnie z wymogami ustawy o ochronie praw konsumenta każda etykieta produktu powinna zawierać informacje o składzie i numerze partii towaru.