Jak przechowywać сырокопченую kiełbasę
Сырокопченая kiełbasa – produkt z długą historią. Wędzone kiełbaski trafiały na stół już w Starożytnym Rzymie, коптили kiełbasy w średniowiecznej Europie, w Rosji ten produkt w piotrowskie czasach przywieźli niemcy. Nic dziwnego, że jeden z przydomków, to tego narodu rosjan – „колбасники”. Prawie każdy naród ma swoje własne, szczególne przepisy kiełbas kiełbasy pieprzowej – to i wiedeńskie kiełbaski i hiszpańskie чорисо, i włoska mortadela i setki innych odmian. Pyszne delikates produkt jest przechowywany długo, ale i on ma swoje „wymagania”.
Trzeba
- – spożywcza folia;
- – folia;
- – pojemnik do przechowywania żywności.
Instrukcja
1
Przechowywanie całej сырокопченой колбасыСырокопченую kiełbasę w niezakłóconego powłoki nie należy przechowywać w lodówce. Powiesić kij w dobrze wentylowanym pomieszczeniu w temperaturze od 10 do 16 stopni ciepła, a ona będzie сохранна co najmniej trzech miesięcy. Jeśli będziesz przechowywać ją dłużej, to nie tyle gorzej, ile uschnie, raczej nawet закаменеет i gadżety zamieni się w broń. „Reanimować” taką kiełbasę możliwe – wystarczy owinąć ją w wilgotną lnianą ściereczką i odłożyć do lodówki. Oczywiście, taka kiełbasa trochę straci w smaku, ale przynajmniej będzie można ją rozciąć i żuć.
2
Jest jeszcze jeden sposób, który nadaje się do zbyt ostrej kiełbasy – obróbka parą. Zagotuj wodę w dużym garnku, umieścić nad nią parowiec lub po prostu durszlak, włóż kiełbasę, zmniejsz ogień do średniego i trzymaj kiełbasę nad prom 20-25 minut. Jeszcze ciepłą kiełbasę odłóż do lodówki.
3
W lodówce cały kij kiełbasy surowej, wędzonej może przechowywać około roku. Trzymaj ją w warzywnym lub owocowym komorze. Jeżeli na powłoce kiełbasy pojawia się białawy nalot, wytrzeć kij szmatką, zwilżoną w oleju roślinnym.
4
Kiełbasę, którą już zaczęły się pokroić, należy przechowywać wyłącznie w lodówce, owijając kawałek folią spożywczą lub usunięcie trzymać w pojemniku.
5
Przechowywanie kiełbasy surowej, wędzonej pokrojonej na кусочкиВы można przechowywać kiełbasę w próżniowym opakowaniu, nie otwierając jej, zgodnie z określonymi w niej terminami.
6
Pokroić kiełbasę należy przechowywać w plastikowym pojemniku lub owinąć papierem do pieczenia. Również nadaje folii spożywczej. Сырокопченая kiełbasa plastry mogą być przechowywane 5-7 dni, niekoniecznie w lodówce.
7
Można zamrozić pokrojoną kiełbasę. Do tego zawiń w plasterki aluminiową i odłóż w zip-pakiet. Starannie wycisnąć z opakowania powietrze i położyć kiełbasę w zamrażarce. Tak jej okres przechowywania potrwa do 3-6 miesięcy. Przed włączeniem mrożoną kiełbasę do stołu, daj jej rozmrażać w lodówce przez 3-4 godziny.