Jak zrobić galaretkę z żelatyny
Galaretki – lekki deser, który uwielbiają dzieci i dorośli. Zazwyczaj podawane na koniec posiłku, ale może zastąpić kolację lub podwieczorek. Do przygotowania galaretki są używane świeże i mrożone owoce, soki, syropy i twaróg, do których koniecznie dodaje się żelatynę.
Trzeba
-
- Dla творожного galaretki:
- 750 g miękkiego diety twarogu;
- szklankę mleka;
- szklanka cukru;
- 2-2,5 łyżki żelatyny;
- 1,5 szklanki obranych orzechów włoskich;
- 1,5 szklanki suszonych śliwek;
- 1,5 szklanki czarnej porzeczki
- puree z cukrem;
- 2 łyżki kakao;
- wanilina.
Instrukcja
1
Żelatynę namoczyć w mleku na 1-2 godziny.
2
Podziel twaróg na trzy części i umieść w różnych miski. Dodaj do jednej kakao, wanilię i wymieszać z serem tak, aby masa stała się jednolita. To będzie czekoladowa warstwa.
3
Połóż drugą miskę z serem wanilina i протертую z cukrem porzeczki. Wymieszać z twarogiem.
4
Dodaj do trzeciej miski wanilina i rozdrobnione orzechy włoskie. Wymieszać je z twarogiem.
5
Gdy żelatyna набухнет, umieścić go na łaźni wodnej lub na małym ogniu i stale mieszając, poczekaj, aż żelatyna rozpuści się całkowicie. Następnie всыпьте sypki cukier i wymieszać. Uważaj, aby mieszanka nie wrzało. Gdy cukier się rozpuści, wyłącz ogień i ostudzić roztwór.
6
Wlać do każdej z misek równo piersi mieszanki z żelatyną i wymieszać ją z serowej masie do jednolitości.
7
Wybierz kształt, w którym będzie się gotować творожное galaretki, wlać do niego zawartość jednej miski, przykryć formę pokrywą lub umieść w plastikowej torbie (jest to robione po to, aby galaretka nie wchłonęło obce zapachy) i umieść w lodówce.
8
Kiedy pierwsza warstwa stwardnieje, wyjąć formę z lodówki, delikatnie ułożyć na wierzchu tej warstwy zawartość drugiej miski i umieść w lodówce. Po zastygnięciu drugiej warstwy ułożyć w kształt trzeci sernika warstwę. Gdy stwardnieje – galaretki gotowe.
9
Pokroić gotowe galaretki nożem i przełożyć delikatnie na десертную talerzu lub w креманку, nie naruszając warstwy. Na każdą porcję położyć jagody, plasterek mandarynki lub część orzecha włoskiego.
10
Творожное galaretkę można zrobić порционным, do tego trzeba mieć odpowiednią ilość odpowiednich kształtowników. Gotowe galaretki z nich łatwo rozłożyć, opuszczając formy na kilka sekund w gorącej wodzie, po czym natychmiast опрокиньте ją na talerzu.
11
Można przygotować творожное galaretki w niskich, o dużej średnicy, фужерах na niskim słupku i podawać bezpośrednio do nich.
Należy zwrócić uwagę
Podczas chłodzenia warstwy galaretki w холодильнтке do edukacji студнеобразной masy, nie jest dozwolone zamrażania.
Porada
Протертую z cukrem porzeczki można zastąpić innymi owocami: truskawkami, malinami, wiśniami. Jeśli nie jagód obrać, zetrzeć na tarce marchew lub buraki, następnie wyciśnij sok, trochę проварите go i dodaj do творогу.