Jak gotować potrawy z pomidorów

Pomidory przywieźli do Rosji w XVIII wieku. Najpierw były traktowane ostrożnie, ale szybko zyskały popularność. Na ich podstawie stworzył ogromną ilość sosów, sałatek i przekąsek. Używają pomidory i do przygotowania samodzielnych posiłków. Nadziewane mięsem, rybami, owocami morza, pieczarkami, ryżem i różnymi warzywami, są one idealne do codziennego stołu, a do świątecznego.

Trzeba

    • Dla pomidorów
    • zapiekane z jajkiem:
    • 10 pomidorów;
    • 10 jaj;
    • łyżka masła;
    • koperek;
    • pieprz;
    • sól.
    • Do faszerowanych pomidorów:
    • 8 pomidorów;
    • 200 g mięsa (miąższu);
    • 1/4 szklanki ryżu;
    • cebula;
    • 2-3 łyżki masła;
    • natka pietruszki lub koperek;
    • pieprz;
    • sól.
    • Dla сметанного sosu:
    • szklanka śmietany;
    • łyżka mąki;
    • łyżka masła;
    • 0,5 szklanki bulionu warzywnego;
    • sól.

Instrukcja

1
Pomidory pieczone z яйцомВымойте pomidory, odetnij u nich ostrym nożem górną część z плодоножкой i usunąć miąższ z nasionami. Nasmarować olejem patelni i ułożyć w niej pomidory. Pieprzem, doprawić solą i każdy przygotowany pomidor delikatnie wlać pojedynczo jaja tak, aby żółtko się nie rozpłynął się, a pozostał w jednym kawałku. Doprawić solą jajka, posypać pomidory olejem i umieść patelnię w нежаркий piekarnik do pieczenia. Jak tylko białko podda – pomidory są gotowe. Umyć i drenaż koperek, drobno pokroić i posypać przed podaniem pieczone pomidory z jajami. Osobno podać ziemniaki z masłem.
2
Nadziewane помидорыДля tego dania weź pomidory średniej wielkości. Należy umyć je w zimnej wodzie, odciąć czubki i delikatnie wyjąć miąższ, nie łamiąc przy tym integralności pomidorów. Obmojte mięso, pokroić na kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Переберите, dobrze umyć ryż i ugotować je w osolonej wrzącej wodzie do miękkości. Następnie rozłożyć na durszlak i, aby ryż stał się kruchy, umyć w zimnej przegotowanej wodzie. Oddzielnie podsmażyć na oliwie drobno pokrojony szczypiorek. Wymieszać mięso mielone z ryżem i cebulą, doprawić solą. Przygotowane pomidory posypać pieprzem i też doprawić solą. Napełnić je mielonym mięsem z ryżem. Nasmarować olejem patelni, umieścić w niej nadziewane pomidory. Posypać je olejem (można posypać tartym serem) i umieścić w rozgrzany do 180 stopni piekarnika запекаться minut na piętnaście, dwadzieścia minut. Przełożyć gotowe pomidory do miski, wlać сметанным sosem i posypać posiekaną natką koperku lub pietruszki.
3
Krem соусПрожарьте na patelni łyżkę mąki z taką samą ilością masła, rozpuścić 0,5 szklanki bulionu warzywnego i szklanką śmietany. Gotować sos w ciągu pięciu minut, doprawić solą do smaku i przecedzić przez filtr gazy.
Należy zwrócić uwagę
Do cięcia, czyszczenia i шинкования warzyw potrzebne są noże ze stali nierdzewnej.

Gotowane warzywa półprodukty należy jak najszybciej być poddawane obróbce cieplnej.

Porada
Potrawy z pomidorów nie wskazane jest ponowne podgrzanie, wskazane jest, aby ich przygotować bezpośrednio przed podaniem.

Dla фарширования trzeba wybierać pomidorów jednakowej wielkości, bez uszkodzonej skóry.