Jak gotować potrawy z pomidorów
Pomidory przywieźli do Rosji w XVIII wieku. Najpierw były traktowane ostrożnie, ale szybko zyskały popularność. Na ich podstawie stworzył ogromną ilość sosów, sałatek i przekąsek. Używają pomidory i do przygotowania samodzielnych posiłków. Nadziewane mięsem, rybami, owocami morza, pieczarkami, ryżem i różnymi warzywami, są one idealne do codziennego stołu, a do świątecznego.
Trzeba
-
- Dla pomidorów
- zapiekane z jajkiem:
- 10 pomidorów;
- 10 jaj;
- łyżka masła;
- koperek;
- pieprz;
- sól.
- Do faszerowanych pomidorów:
- 8 pomidorów;
- 200 g mięsa (miąższu);
- 1/4 szklanki ryżu;
- cebula;
- 2-3 łyżki masła;
- natka pietruszki lub koperek;
- pieprz;
- sól.
- Dla сметанного sosu:
- szklanka śmietany;
- łyżka mąki;
- łyżka masła;
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego;
- sól.
Instrukcja
1
Pomidory pieczone z яйцомВымойте pomidory, odetnij u nich ostrym nożem górną część z плодоножкой i usunąć miąższ z nasionami. Nasmarować olejem patelni i ułożyć w niej pomidory. Pieprzem, doprawić solą i każdy przygotowany pomidor delikatnie wlać pojedynczo jaja tak, aby żółtko się nie rozpłynął się, a pozostał w jednym kawałku. Doprawić solą jajka, posypać pomidory olejem i umieść patelnię w нежаркий piekarnik do pieczenia. Jak tylko białko podda – pomidory są gotowe. Umyć i drenaż koperek, drobno pokroić i posypać przed podaniem pieczone pomidory z jajami. Osobno podać ziemniaki z masłem.
2
Nadziewane помидорыДля tego dania weź pomidory średniej wielkości. Należy umyć je w zimnej wodzie, odciąć czubki i delikatnie wyjąć miąższ, nie łamiąc przy tym integralności pomidorów. Obmojte mięso, pokroić na kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Переберите, dobrze umyć ryż i ugotować je w osolonej wrzącej wodzie do miękkości. Następnie rozłożyć na durszlak i, aby ryż stał się kruchy, umyć w zimnej przegotowanej wodzie. Oddzielnie podsmażyć na oliwie drobno pokrojony szczypiorek. Wymieszać mięso mielone z ryżem i cebulą, doprawić solą. Przygotowane pomidory posypać pieprzem i też doprawić solą. Napełnić je mielonym mięsem z ryżem. Nasmarować olejem patelni, umieścić w niej nadziewane pomidory. Posypać je olejem (można posypać tartym serem) i umieścić w rozgrzany do 180 stopni piekarnika запекаться minut na piętnaście, dwadzieścia minut. Przełożyć gotowe pomidory do miski, wlać сметанным sosem i posypać posiekaną natką koperku lub pietruszki.
3
Krem соусПрожарьте na patelni łyżkę mąki z taką samą ilością masła, rozpuścić 0,5 szklanki bulionu warzywnego i szklanką śmietany. Gotować sos w ciągu pięciu minut, doprawić solą do smaku i przecedzić przez filtr gazy.
Należy zwrócić uwagę
Do cięcia, czyszczenia i шинкования warzyw potrzebne są noże ze stali nierdzewnej.
Gotowane warzywa półprodukty należy jak najszybciej być poddawane obróbce cieplnej.
Porada
Potrawy z pomidorów nie wskazane jest ponowne podgrzanie, wskazane jest, aby ich przygotować bezpośrednio przed podaniem.
Dla фарширования trzeba wybierać pomidorów jednakowej wielkości, bez uszkodzonej skóry.