Jak gotować czarne tygrysie krewetki
Czarne tygrysie krewetki od dawna cieszą się popularnością wśród miłośników owoców morza. Dzięki ogromnym rozmiarom, niezwykłego smaku i wysokiej zawartości użytecznego białka gotować i jeść ich to sama przyjemność.
Trzeba
-
- czarne krewetki tygrysie – 500 g;
- masło – 150 g;
- sos sojowy, sos czosnkowy – 100 ml;
- cytryna;
- limonka;
- oliwki – 100 g;
- cukier i sól do smaku.
Instrukcja
1
Gotować czarne tygrysie krewetki można w zwykły sposób, отварив w słonej wodzie, dodając przyprawy i сбрызнув cytryną. Ale smakuje najlepiej te owoce morza będą smażone postaci.
2
Jeśli zakupiłeś krewetki w postaci mrożonej, należy je całkowicie rozmrażać przed gotowaniem. Aby to zrobić, umieścić krewetki w zimnej wodzie, nie wyciągając z pakietu, lub po prostu zostawić w naczyniu na dolnej półce lodówki. Następnie przemyć je przed ewentualnym zabrudzeniem.
3
Delikatnie oczyść krewetki od pancerza, bez wpływu na ogonie. Po tym, umieścić je w misce, zalać od góry sojowym sosem czosnkowym, doprawić solą, przykryć i zostawić w lodówce na 1 godzinę. Należy zwrócić uwagę na to, że w sosie zawiera już sól.
4
Po upływie tego czasu roztopić w dobrze прокаленной patelni masło, a potem ułożyć w niej krewetki, uprzednio wyjmując je z sosu sojowego. Smażyć na dużym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony.
5
Następnie posypać owoce morza z sokiem z cytryny, przykryć patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i pozostaw pokutować przez kolejne 2 min..
6
Po tym, umieścić gotowe krewetki tygrysie na półmisek, udekorować go na krawędziach plasterki limonki, gałązkami pietruszki i oliwki. A na wierzchu polać je pozostałym na patelni z sosem.
7
Mniej pożywne danie z czarnych tygrysich krewetek można uzyskać, jeśli przygotować je w piekarniku. Do tego замаринуйте krewetki w sojowym sosem czosnkowym z dodatkiem niewielkiej ilości cukru i umieścić w lodówce na 1 godzinę.
8
Następnie nałożyć je na шпажки, a następnie wsunąć do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 200 stopni, na 10 minut.
9
Wyjąć z piekarnika, złóż na danie, i złożyć je w postaci gorącej przekąski do zimnego białego winy.