Jak gotować zupę grzybową z jęczmienia
Zupa grzybowa z jęczmienia przygotowuje się dość szybko, a przy tym nie wymaga kosztownych podzespołów. Jest on niezwykle smakowite dzięki перловке i bardzo ароматен. Ten bogaty w składniki odżywcze zupa idealnie nadaje się zarówno na czczo, jak i żywności dietetycznej.
Trzeba
-
- 300 g świeżych lub mrożonych grzybów;
- 100 gram kaszy zboża;
- 5-6 średnich ziemniaków;
- 1 mała cebula;
- 50 g oleju roślinnego,
- 3-4 gałązki świeżej natki pietruszki lub koperku;
- 2 liście laurowe;
- sól i czarny, świeżo zmielony pieprz do smaku.
Instrukcja
1
Dokładnie переберите jęczmienia, po czym opłukać pod zimną wodą. Zapakować do woreczków kaszę w głębokim talerzu lub małą filiżankę zalać szklanką gorącej wody. Распаривайте w ciągu 1-2 godzin.
2
Świeże grzyby переберите, umyć i pokroić w kawałki średniej wielkości. W tym przypadku, jeśli używasz do kawy mrożone grzyby, przed gwintowe należy spłukać z nich warstwę lodu.
3
Weź 3 litrowa patelni, napełnić ją wodą (2,5-2,7 l) i umieszczając na ogień, doprowadzić ciecz do wrzenia. Dodać grzyby i dwa liście laurowe i gotować wszystko w ciągu 15 minut, regularnie zdejmując pianę.
4
Po upływie czasu wyjąć grzyby z patelni za pomocą шумовки. Przełożyć je na durszlak, aby szyby wszystkie nadmiar płynu.
5
W grzybowy wywar umieścić jęczmienia, wstępnie odpływ wody, w której ona распаривалась, i gotować do miękkości około 30-40 minut.
6
Cebulę oczyścić, drobno pokroić lub posiekać ją za pomocą blendera.
7
50 gramów oleju rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim cebulę do miękkości, nie dopuszczając do spalenia. Przełożyć cebulę w kubek lub talerz, a na patelnię przełożyć gotowane grzyby i gotuj je 7-8 minut, cały czas mieszając. Na koniec dodaj na patelnię pieczarki smażone cebuli. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać.
8
5-6 średnich ziemniaków oczyścić, umyć i pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodaj pokrojone ziemniaki i pieczarki z cebulą do garnka i mieszając, gotować jeszcze 25 minut. Spróbuj zupy. Jeśli kasza jest w pełni gotowy i ziemniaki są miękkie, wyłącz ogień i przykryć pokrywką, zostawiając trochę luzu. W przeciwnym razie gotować jeszcze pięć minut.
9
Około 10 minut do miękkości zupę doprawić solą do smaku i pieprzem. Podawać na stół gorące, dodając do każdej talerz drobno posiekaną świeżą koperek lub pietruszka.
Porada
Солите zupy pod koniec gotowania.