Jak przygotować pieczoną kurę
Przygotować smażonego kurczaka – sprawa jest prosta, a efekt nie jest zły. Ale nie warto zapominać, że z kurczaka można przygotować i prawdziwy przysmak, trzeba tylko podłączyć wyobraźni i chęci.
Trzeba
-
- Do smażonego kurczaka z czosnkiem:
- kurczak (około 1,5 kg);
- 3 ząbki czosnku;
- 2 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu;
- 5 sztuka. l. oleju słonecznikowego.
- Do smażonego kurczaka z miodem i кайенским pieprzem:
- 1-1,2 kg kurczaka;
- 100 g płynnego miodu;
- 2 łyżki octu jabłkowego;
- 200 g mąki;
- 2 łyżki bułki tartej;
- 2 łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne;
- 2 jajka;
- 50 ml śmietany o niskiej zawartości tłuszczu;
- 150 ml oleju roślinnego;
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku.
Instrukcja
1
Kurczak pieczony z чеснокомПромойте kurczaka pod bieżącą zimną wodą, разделайте na porcje: skrzydła, nogi i biodra na pół, pierś na 4 części, oparcie na 3-4 kawałki. Wykrawać tłuszcz, ale nie zdejmować skórę, można tylko naciąć ją. Natrzeć kawałki solą i pieprzem ze wszystkich stron, włóż do miski i umieścić w lodówce na 10 min..
2
Rozgrzać patelnię, wlać 4-5 łyżek rafinowanego oleju roślinnego, poczekaj, aż olej zacznie się gotować, a następnie umieścić w nim kilka kawałków kurczaka skórą do góry. Gotować na średnim ogniu 10-15 minut, aby sprawdzić, aby kawałki nie przyklejało się do patelni, przenieść je z miejsca na miejsce, aby nie пригорели. Odwróć kawałki skórą w dół i gotować jeszcze 10-15 minut, również mieszając. Odrzucić ogień, gdy kurczak zacznie пригорать.
3
Wyczyść 3 ząbki czosnku, scrunch go w чеснокодавилке lub bardzo drobno posiekać nożem. Nasmarować czosnkiem każdy kawałek kurczaka i протомите na małym ogniu pod przykryciem 3-4 minuty. Odwróć kawałki, wysmarowanej czosnkiem skierowaną w dół i протомите jeszcze 3-4 minuty.
4
Kurczak pieczony z miodem i кайенским перцемНалейте w misce dwie łyżki octu jabłkowego, dodać 100 ml płynnego miodu i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, można zrobić to za pomocą blendera lub z koroną.
5
Kurczaka opłukać w zimnej wodzie, mniej tłuszczu (można usunąć i skórę, jeśli jej nie lubisz). Разделайте kurczaka na jednakowe porcje, ułożyć w misce lub garnku i zalać marynatą – mieszaniną octu i miodu. Zamknij pokrywę i umieścić w lodówce na 3-4 godziny. Wymieszać kurczaka mniej więcej raz na godzinę.
6
Przesiać mąkę do miski, dodaj bułkę tartą i pieprz cayenne, wymieszać. Do drugiego naczynia wlać schłodzone śmietany, dodać dwa jajka i lekko ubić trzepaczką. Mieszanka musi być jednokolorowy, z lekkimi bąbelkami.
7
Weź толстодонную patelni rozgrzej 150 ml oleju roślinnego nie wyższej niż 150°C. Wyjąć kawałki kurczaka z marynaty, drenaż je za pomocą ręcznika papierowego, zanurzyć każdy kawałek do mieszaniny jaj i śmietany, doprawić solą, pieprzem do smaku, zwinąć w mieszaninie mąki, bułki tartej i pieprzu cayenne.
8
Umieść kawałki (najpierw nogi, uda, skrzydła) w patelnię i gotować przez 5-7 minut z każdej strony do edukacji pięknej skórki jasno-złoty kolor. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości jeszcze 5-6 minut. Potem tak samo przygotować białe mięso i oparcie. Smażyć je 3-4 minuty z każdej strony, a potem na małym ogniu przez kolejne 2-4 minuty.