Jak piec pigwa w piekarniku

Pigwa jest wybitny wysokiej zawartości pektyna substancji, dlatego z niej najczęściej przygotowują marmolady, galaretki, marmolady. Ale najprostszym sposobem, aby przygotować smaczne twardą miąższ pigwy – piec owoce w piekarniku i podawać ze śmietaną lub miękkim serem.

Trzeba

    • Dla pieczone pigwy:
    • 6 dużych owoców pigwy;
    • 12 łyżki. l cukru;
    • 1 łyżka wody.
    • Dla pigwy z miodem i orzechami:
    • – 5 owoców pigwy;
    • – 150 g miodu;
    • – 120 g orzechów włoskich;
    • cukier puder.

Instrukcja

1
Pieczone айваПромойте pigwa, zetrzeć z lekkim naciskiem, aby usunąć twarde kosmki na jej banana, drenaż. Pokroić każdy owoc na pół, usuń bolls.
2
Weź patelnię z powłoką antyadhezyjną, połóż połówki pigwy na patelnię cięcia w górę. Posypać każdą połówkę łyżką cukru, wlać na patelnię około jednego centymetra wody.
3
Przykryć patelnię folią dość mocno rozgrzej piekarnik do 150оС i piec pigwa około jednej do dwóch godzin do miękkości (pigwa powinna być miękka). Otwieraj piekarnika przez co dwadzieścia-trzydzieści minut, patrzcie na patelnię i подливайте w razie potrzeby wodę. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, podawać z bitą śmietaną.
4
Pigwa, faszerowana orzechami z медомОшпарьте 150 gramów orzechów włoskich wrzącą wodą, oczyścić w miarę możliwości od cienkiej brązowej skóry, drenaż. Złóż w moździerz i posiekać tłuczkiem, możesz skorzystać z blendera (ale uważaj, aby nie zamienić orzechy w mące) lub drobno posiekać je nożem. Wlać około dwustu gramów miodu w misce, всыпьте orzechy w miodzie i dokładnie wymieszać.
5
Umyć pigwa, starannie zetrzeć ją ręcznikiem, aby skórka wszystkich owoców pozbyć się twardych kosmków i stała się gładka, drenaż. Pokroić owoce na dwie połowy, usuń nasiona i przegrody. Umieść w każdą połówkę pigwy kawałek (około pięciu gramów) masła i około jednej łyżki nadzienia.
6
Wlać na blachę szklankę zimnej wody, umieścić начиненную miodem i orzechami pigwa ściętych do góry na blasze. Nagrzej piekarnik do 150-180oc, umieścić blachę do piekarnika i piec przez około trzydziestu-pięćdziesięciu minut, aż pigwa nie stanie się miękka. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem, podać na stół w gorącym lub zimnym postaci.