Jak upiec słodkiej ciasto

W kuchniach wielu narodów świata są świeże bułeczki. To i ormiański chleb pita, indyjskie chapati, i arabska pete ’ a… Takie placki używają jak chleb, a także zawija się w nich różne farsz. Spróbuj przygotować je w domu, przepis jest bardzo prosty, nawet dla początkującego kucharza.

Trzeba

    • mąka – 3 szklanki;
    • sól – 1 łyżeczka;
    • woda – 1 szklanka.

Instrukcja

1
Przesiać mąkę do miski i wymieszać z solą. Stopniowo dodawaj wodę, замешивая ciasto, które powinno wyjdzie dość gęsta i elastyczna. Ułożyć je na posypany mąką stół i ugniatać, aż przestanie przyklejać się do rąk. Zostaw ciasto na stole na pół godziny odpocząć, przykryć czystym ręcznikiem.
2
Po upływie tego czasu podziel go na te same małe kawałki i przywracać z nich kulki o średnicy 3-4 cm Będzie około 10 sztuk. Raz umieścić na ogniu patelnię, posmarować ją niczym się nie trzeba. Średnica patelni musi być około 25 cm.
3
Раскатывайте kulki na placki okrągłe jak najcieńsza, posypując stół mąką, aby ciasto nie прилипало. Раскатав pierwszy placek, strząsnąć nadmiar mąki i kłaść na rozgrzaną patelnię. Usmażyć naleśniki z każdej strony 10-20 sekund, dopóki nie pokryje się brązowo bąbelkami.
4
Gotowe ciastka układać na talerzu ułożone na siebie, сбрызгивая każdą wodą, aby nie było suche ostry. Gotowe świeże bułeczki są miękkie i mają niepowtarzalny domowy smak, więc długo nie zalegają.
Należy zwrócić uwagę
Świeże indyjskie placki – chapati pokrytą z wierzchu roztopionym masłem.

Świeże tortille na Kaukazie robią z nadzieniem z: serem ze szczypiorkiem, pieczonej dyni z pieczonym cebulą, ziemniakami puree. Po rozwijają się na jedną połowę placki kłaść farsz i zamykają ją drugą połową, krawędzi защипывают. Zapieka się je parami na suchej patelni. Gotowe tortille naskórek roztopionym masłem.

Porada
Do świeżego ciasta można dodać 1 łyżeczkę oleju roślinnego, taki przepis jest stosowany w krajach śródziemnomorskich.

Zamiast wody można użyć mleka serum, w tym przypadku do ciasta dodać 1/2 łyżeczki sody.
Ciasto do placków można przygotować na kefir, dodać jajko i trochę sody. Takie placki smażone na oleju roślinnym.