Jak marynować jabłka

Niezliczone sposoby wykorzystania jabłek w kuchni, ale zazwyczaj raz przychodzą na pamięć różne desery i słodkie potrawy. Niestety, nie jest częstym gościem na naszym stole marynowane ogórki i jabłka, a przecież to świetna przekąska i dobry składnik dla smacznych sałatek.

Trzeba

    • Dla marynowanych kwaśnych jabłek:
    • 3 kg kwaśnych jabłek;
    • 450 g wody;
    • 400 g cukru;
    • 100 ml octu (9%);
    • przyprawy (5-6 sztuk goździków
    • ziele angielskie
    • szczypta cynamonu).
    • Dla marynowanych słodkich jabłek:
    • 500 mililitrów wody;
    • 250 g cukru;
    • przyprawy;
    • 80 ml octu (9%);
    • 80 ml soku z jagód.

Instrukcja

1
Marynowane kwaśne яблокиПереберите jabłka bardzo starannie, pozbyć się owoców z plamami, червоточинами, umyć je, drenaż i наколите każde drewniane ostrej różdżki. Zagotuj wodę i ostudzić do 85°C, zalać jabłka tej wodą i trzymać w wodzie do całkowitego schłodzenia.
2
Poddaj banki i wypełnij je jabłkami, aż do miejsca, gdzie zaczynają się zmniejszać. Przygotować marynatę: wlać 450-500 ml wody do garnka, podgrzać, всыпьте 400-450 gramów cukru, wymieszać i dodać przyprawy do smaku, to może być 5-6 rzeczy suszonych goździków, 5-6 krople ziele angielskie, różdżka wanilii, różdżka cynamonu, wszystko, co dobrze komponuje się z jabłkami.
3
Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum i gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści, a przyprawy nie запахнут. Trochę ostudzić korniszon, przecedzić go przez złożoną w 4-5 razy gazę i dodać 100 ml octu, wymieszać i podgrzać.
4
Zalać gorącą marynatą jabłka w banku. Należy użyć do przygotowania marynaty tę wodę, której zalewały jabłka.
5
Marynowane na słodko яблокиВозьмите jabłka letnich odmian, starannie переберите, aby pozostały tylko całe i nieskażonej przez owoce. Umyć je i drenaż, zrób na każdym małe przebicie i ułożyć w słoikach do tej wysokości, gdzie naczynie zwęża się zaczyna.
6
Przygotować marynatę: wlać do garnka 500 ml wody, dodać 250 g cukru, następnie przyprawy do smaku. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia (cukier powinien się rozpuścić w całości), trochę ostudzić i odcedzić za pomocą złożonego kilka razy marley lub przez szmatkę.
7
Wlać roztwór 80 mililitrów octu i 80 mililitrów soku z kwaśnych owoców. Podgrzać mieszaninę i napełnić jabłka w banku. Przykryć pokrywą i umieścić w garnku z gorącą wodą. Doprowadzić ciecz do wrzenia, gotować 3 minuty, zdjąć patelnię z bankami z ognia. Trochę ostudzić banki, podwiń i odwróć do góry dnem.