Jak marynować kurczaka kebab
W wielu kuchniach świata można znaleźć przepisy na kurczaka szaszłyków. W Japonii kawałki piersi z kurczaka, nadziany na cieniutkie bambusowe kije i pieczone na węglach, nazywane yakitori, w krajach anglojęzycznych takie danie nazywa kebab, włosi kochają gotować szaszłyki, нанизав ich na oczyszczone gałązki rozmarynu. Thais przygotować kurczaka сотэй, a hindusi – tikka. Mimo, że metoda gotowania jest zawsze jednym i tym samym, smak tych potraw – inny. Cały sekret tkwi w marynacie.
Trzeba
-
- Yakitori
- 500 g grzybów shiitake;
- 500 g porów;
- 500 g zielonego pieprzu;
- 2 łyżki. l cukru;
- 3 łyżki. l. w miejscowości marina;
- 4 ząbki czosnku;
- 7 łyżki sake
- 1 szklanka sosu sojowego.
- Сотэй
- 1 / 4 szklanki rozdrobnionej trawy cytrynowej (lemon-grass);
- 1 mała cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- 1-2 świeże czerwone перчика chile;
- 1 korzeń калгана lub imbiru
- wielkości kciuka;
- 1 / 2 łyżeczki suchej kurkumy;
- 2 łyżki mielonej kolendry;
- 2 łyżeczki kminku;
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego ;
- 4 łyżki sosu rybnego;
- 5-6 łyżki brązowego cukru;
- 2 łyżki. l. oleju roślinnego.
- Świeże korniszon od Jamiego Olivera
- 1 garść liści świeżej kolendry;
- 1 garść liści świeżej mięty;
- 3 ząbki czosnku;
- 6 cebula cebula szalotka;
- 1 czerwone chili;
- 1 cytryna;
- oliwa z oliwek;
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz.
Instrukcja
1
Do marynowania nadaje się jako kurczak piersi i biodra. Szaszłyki z pierwszej są nieco lądzie, ale bardziej żywienioniowymi. Mięso z ud – grubsze. Przed peklowania kurczaka należy pokroić w małe kostki, z boku 2,5–3 cm. Aby zamarynować mięso z kurczaka, nie wymaga wiele czasu – już za godzinę-półtora można powiesić razem kawałki na szaszłyki i gotować.
2
ЯкиториЗубчики czosnku wolne od łuski i drobno pokroić. W małej misce rondelku wymieszać cukier, mirin (поварское wino ryżowe), czosnku, sosu sojowego i sake, na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostygnięcia. Zimną marynatą zalać kurczaka, przykryć miskę żywności folią i umieścić w lodówce.Umyj warzywa i grzyby. Paprykę oczyścić z nasion. Por i paprykę pokroić na małe kawałki, tak aby ich brakowało na jeden kęs.
3
Нанижите na bambusa szaszłyki marynowanych kurczaka, cebulę, pieczarki i paprykę. Нанизывайте tak, aby w każdym trzecim kawałkiem była kura. Zostaw na 2,5 centymetra od końca każdego szaszłyki puste.
4
Umieść szaszłyki yakitori na węglach, gotować przez kilka minut z każdej strony, okresowo smarując szaszłyki resztkami marynaty.
5
СотэйЛимон –grass ( ona sama trawa cytrynowa) można wziąć zarówno świeże, jak i mrożone. Korzeń калгана lub imbiru usunąć skórki i pokroić w cienkie plasterki. Луковичку i czosnek posiekać. Chili oczyścić z nasion i również pokroić na bardzo małe kawałki. Jest to zabieg najlepiej wykonywać załóż gumowe rękawice.
6
Umieść wszystkie składniki w blenderze lub misce miksera i posiekać, aż do stanu jednolitej pasty. Wlać marynatę w misce z posiekaną kurczakiem. Marynować mięso przez około godzinę. Możesz zostawić kebaby marynacie i na noc, jeśli chcesz przygotować wszystko z góry.
7
Świeże korniszon od Jamie ОливераВ kielich blendera il kombajnu umieścić na liście mięty i kolendry (zwany również kolendry), obrane cebule i czosnek, papryka, armią, wolny od nasion i szypułki. Tam wycisnąć sok z cytryny i zetrzyj skórkę z cytryny. Wymieszać wszystko na gładką pastę, w razie konieczności rozcieńczać ją oliwą z oliwek. Napełnić solą i pieprzem. Wlać tym marynaty kawałki kurczaka, zamknij folią spożywczą i odłóż do lodówki.
8
Jamie Oliver przygotowuje taki kebab na obrane łodygi świeżego rozmarynu, przeplatane paski oczyszczonego бланшированного cukinii.
Porada
Przed tym jak naciąg kebab na drewniane szaszłyki, należy je namoczyć na kilka godzin. Wtedy nie вспыхнут i twoje danie nie jest pogórza.