Jak przygotować puree zupy
Przetarte zupy, zazwyczaj przypisywane są osobom cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, na przykład, zapalenie błony śluzowej żołądka lub wrzód, a także stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych, np. zapalenie oskrzeli lub anginą. Dzieci do roku, szczególnie tym, którzy jeszcze nie mają zębów, zaleca się także włączyć do diety przetarte zupy.
Trzeba
-
- owsa протертый zupa: 400ml wody
- 3 łyżki płatków owsianych
- 150ml mleka
- 1/4 surowego jajka
- masło
- sól
- cukier;
- ziemniaczana протертый zupa: 400ml wody
- 2 średniej велечине ziemniaki
- 1/2 surowego jajka
- masło
- 1 łyżeczka mąki
- śmietana
- zieleń
- sól;
- протертый zupy kaszę zmieszaną z kaszy z warzywami na mięsnym bulionie: 400ml bulionu mięsnego
- 1 łyżka. łyżka herkulesa
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- sól.
Instrukcja
1
Przetarte zupy, zazwyczaj gotowane na wywarze z kasz, warzyw, na mięsnym bulionie lub w mieszaninie z tych nalewek. W ich skład mogą wchodzić takie produkty jak mięso, drób, ryby i różne warzywa: cukinia, kalafior, dynia, ziemniaki, marchew, zielony groszek.
2
Produkty używane do przygotowania gładka zup, można przetrzeć przez sito lub rozdrabniania w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji. Te produkty, które źle развариваются, przepuścić przez maszynkę do mięsa z drobnym rastrem 2-3 razy. Następnie przetrzyj masę przez sito. Kaszę należy trzeć w młynku do kawy lub w moździerzu.
3
Aby przygotować owsa протертый zupa, переберите owsiane, kasza, opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować do całkowitej miękkości. Otrzymany wywar przecedzić, kaszę przetrzeć przez sito i ponownie wymieszać z wywarem. Dodaj do zupy gorące mleko, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Wymieszaj w пиале lub małym ковшике surowe jajko i włóż im gorącą zupę. Dodaj do протертое danie sól, cukier i masło.
4
Do gotowania протертого ziemniaczanej zupy oczyścić, umyć i ugotować ziemniaki. Ziemniaczana wywar wlać do małego garnka, a ziemniaki przetrzyj przez sito. Następnie zajmijcie się przygotowaniem specjalnego sosu. Rozpuścić mąkę w dwóch-trzech łyżek wywaru ziemniaczanego, zagotuj masę i odcedzić. Następnie wymieszać bulion, sos i протертый ziemniaki, dodać surowe jajko i olej. Dokładnie wymieszać zupę, zagotować i doprawić solą. Przed podaniem włożyć potrawę śmietaną i udekoruj posiekaną natką.
5
Bardzo przydatny протертый zupy kaszę zmieszaną z kaszy z warzywami na mięsnym bulionie. Gotować go nie jest trudne. Wsypać геркулесовую kaszę do gotującej się wody i gotować ją do pełnego разваривания na małym ogniu co najmniej godzinę. Kaszę dokładnie przetrzeć przez sito. Następnie oczyścić, umyć i gotować w mięsnym rosole ziemniaki i marchew. Warzywa przetrzeć przez sito i wymieszać z tartym jęczmienia. Wlać masę mielonym bulionem i doprowadzić zupę do wrzenia, a następnie doprawić solą.