Jak przygotować kawę ziarnistą
Kawa nie może równać się z rozpuszczalnych drinka, to rytuał i religia, znaleźć wolne tempo i przyjemność z procesu gotowania. Do mielenia ziarna też lepiej ręcznie, a nie w elektrycznym młynku do kawy, więc zachować niezrównany aromat i prawdziwość produktu. Proszę i niniejszej туркой z drewnianą rączką.
Trzeba
-
- kawa w ziarnach;
- młynek;
- piasek kwarcowy;
- patelnia;
- turka;
- woda;
- cukier;
- przyprawy.
Instrukcja
1
Istnieją specjalne zestawy z palarnią i piaskiem do przygotowania prawdziwej kawy po turecku. Przy okazji, to dobry pomysł na prezent кофеману! Ale jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy na taki zestaw jest tańszy. Znajdź zwykłą patelnię żeliwa, wskazane jest głębokie. Wyjąć mechanizm kwarcowy drobny piasek, można go zdobyć na szklanych zakładach lub w firmach sprzedających sprzęt do kawiarni i restauracji.
2
Parzenie kawy nie znosi pośpiechu i nieuwagi. Jeśli można przynieść drinka do wrzenia, wylewać go bez żalu! Po osiągnięciu temperatury cieczy 98-99 stopni do kawy zachodzą nieodwracalne procesy, rozpoczyna się wydzielanie szkodliwych dla żołądka człowieka tłuszczowych.
3
Wsypać piasek do rondla i postaw na kuchence. Rozgrzać pusty turku na piasku i wsypać w nią kawę pyłowe. Kawa mielona nie jest przechowywany długo, więc przygotujcie dokładnie tyle produktu, ile potrzebujesz w danym momencie. Trochę ogrzać proszek do turka, nie przesadzaj.
4
W джезву kładź cukier i przyprawy i wlać lodowatej wodzie. Wycofać ósemki i koła туркой na gorącym piasku, aby napój nie jest mi wybucha. Co około dwie minuty помешивайте środek łyżką. Zadbaj o kawę, jak tylko wstał i pojawiły się pęcherzyki na ścianach turcy, napój gotowy. Ostrożnie wlać go w gorące kubki.
5
W gotowej kawy dodaj łyżeczkę wody lodowej, aby miele osiedlił. Nie pić ten napój na pusty żołądek, to może powodować zgagę i przy systematycznym stosowaniu wrzody żołądka. Podawać kawę po turecku bez łyżeczki, nie można go wymieszać.
6
Spróbuj przygotować kawę ze zmielonych ziaren według następujących oryginalnych receptur. Rozgrzej turku na ogniu, всыпьте w niej 1-1,5 g pieprzu czarnego i cztery łyżeczki świeżo mielonej kawy. Wymieszać i wlać 100 ml bardzo zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia i dodać 150 ml wody. Tę mieszankę też doprowadzić do wrzenia, wlać 250 ml wody i gotować 5-10 minut. Wlać „kawa z pieprzem” w gorące kubki.
7
Jeden litr wody, doprowadzić do wrzenia, wsypać tam 4 łyżki kawy mielonej i 80 g cukru, wymieszać i daj pić nieco zaparzenia. Chochla jego kubków. Wlać 80 ml rumu lub czystego alkoholu w kadzi i podpalić. Póki ogień płonie, chochla zawartość kubków z kawą. „Gorąca kawa” ogrzeje cię w każdy mróz!
8
Wlać jedną łyżkę świeżo mielonej kawy i cukier do smaku 100 ml wody. Dodać anyż, ziele angielskie lub kardamon, że znajdzie się w domu. Ale pieprz cayenne na czubku noża – jest to obowiązkowy składnik kawy кенийски. Dalej gotować napój, jak zwykle. Podawać kawę w małych rozgrzanych miseczkach.