Jak gotować zamrożone małże

Małże odnoszą się do tego typu owoce morza, które mają wielką wartość dla zdrowia człowieka. Zawierają fosfor, żelazo, witaminy A, B1, B2, B6 i wiele innych przydatnych substancji. Najprostszym rozwiązaniem ich gotowania – gotowanie, ale przy tym ma kilka tajemnic.

Trzeba

    • małże w skorupkach;
    • liść laurowy;
    • białe wino;
    • czosnek;
    • cytryna;
    • pietruszka

Instrukcja

1
Przygotuj małże. Należy je wyjąć z opakowania i umieścić w durszlak. Umieścić pod strumieniem zimnej wody i dokładnie umyć każdą muszlę. Te z nich, które otworzyły, gotować nie warto, – nadają się tylko szczelnie zamknięte. Należy usuwać za pomocą szczotki lub noża cały brud, który zebrał się na skorupce.
2
Oczyścić kilka ząbków czosnku, umyć warzywa i drobno ją posiekać. Czosnek tak samo posiekać nożem (чеснокодавку lepiej nie używać).
3
Weź grubościenne patelni i ułożyć w niej małże. Zalać zimną wodą tak, aby ona ledwo chroniła ich. Nie bój się opary – podczas gotowania małży wydzielają duże ilości wilgoci.
4
Dodaj na patelnię czosnek, pietruszka, szklanka białego wytrawnego wina, liść laurowy. Wytnij kilka plastry cytryny i włóż do мидиям. Na życzenie białe wino można zastąpić czerwone.
5
Postawić garnek na średnim ogniu. Danie będzie gotowe za około sześć – osiem minut. Przed podaniem należy spuścić wodę, na stole można postawić albo na patelni, albo danie z małży.
6
Nalać do мидиям szerokie plasterki cytryny – doskonale podkreśla ich smak. Do potrawy pasuje białe wytrawne wino lub kieliszek zimnego piwa.
7
Spróbuj przygotować gotowane małże z sosem pomidorowym. W garnku umieścić umyte małże, przyprawy do smaku (liść laurowy, pieprz czarny groszek), duża ilość posiekanej zieleniny (natka pietruszki i koperek). Wszystko to zalać dobrym sok pomidorowy i проварите na średnim ogniu około siedmiu minut. Spuścić płyn i podawaj z plasterkiem cytryny.
Należy zwrócić uwagę
W żadnym wypadku nie подогревайте małże na następny dzień – możesz być trujące. Ich jeść od razu po przygotowaniu.

Porada
Oczyszczone małże można ugotować. Zarzuć je do gotującej się wody na kilka minut. Można je dodawać do sałatek, zup lub pizzę. Na życzenie można ugotować je w wodzie z dodatkiem wina lub koncentratu pomidorowego.