Jak przygotować kotlety do hamburgerów

Pierwszy hamburger został sprzedany w stanach ZJEDNOCZONYCH ponad dwa wieki temu. Od tego czasu zdobył wszystkie kontynenty, ale w Europie do tej pory kojarzy się z tzw. „szybkiej” i niezdrowym jedzeniem. Tymczasem w samej Ameryce w supermarketach sprzedawane są рубленные kotlety z wysokiej jakości chudego mięsa na hamburgery domowej roboty. Hamburger, gotowane w domu, wcale nie jest najbardziej szkodliwa żywność.

Trzeba

    • Dla chudej kotlety:
    • 500 g polędwicy wołowej;
    • 5 łyżki bułki tartej;
    • 1 jajko;
    • 1 łyżeczka mielonego kminku;
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry;
    • 1 łyżeczka suchego oregano;
    • sól
    • pieprz.
    • Dla kotlety z dodatkiem smalcu:
    • 300 g chudej wieprzowiny;
    • 500 g wołowiny;
    • 100 g słoniny;
    • 4 łyżeczki suchej przyprawy z mieszanki kolendry
    • oregano
    • kminku;
    • 2 żarówki.
    • Do kotletów
    • przygotowane w piekarniku:
    • 400 g tłuszczu wołowego;
    • 400 g tłustego cielęciny;
    • 1 łyżeczka soli;
    • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.

Instrukcja

1
Chude kotlet do hamburgera

Weź świeża polędwica wołowa, umyć, pokroić w plastry i mielenia w maszynce do mięsa. Dodaj mielone mięso, bułka tarta, jajko, wymieszać, umieścić przyprawy, sól i pieprz, dokładnie wymieszać jeszcze raz.

2
Zwilż ręce zimną wodą, podziel farsz na równe części-kulki, z każdej kulki zrobić okrągły placek grubości dwa – dwa i pół centymetra. Rozgrzej na patelni z grubym dnem trochę oleju roślinnego i usmażyć kotlety z obu stron na osiem-dziesięć minut.
3
Kotlet do hamburgera z dodatkiem boczku

Umyj mięso, oczyścić cebulę, pokroić w plasterki, dodać pokrojone несоленое boczek, mielone, mięso mielone doprawić solą i pieprzem, dodać przyprawy.

4
Forma z mięsa mielonego płaskie placki o grubości półtora-dwa centymetry wielkości kok, w który będzie inwestować kotlet. Smażyć na dużym ogniu na patelni z niewielką ilością oleju roślinnego (można bez oleju, po prostu ułożyć ciastka na rozgrzaną patelnię z grubym dnem, użyj grubościenne patelnię z listew rzeźbą dna) w ciągu dwóch-trzech minut z każdej strony.
5
Kotlety do hamburgerów w piekarniku

Weź świeża polędwica wołowa i tłuste cielęciny, na przykład, межреберное mięso, gdzie mięsa i tłuszczu około pół. Pokroić, mielone z dużą kratką, dodać mięso mielone sól i pieprz, wymieszać. Podziel farsz na pięć okrągłe kotlety o grubości półtora-dwa centymetry, ułożyć na pergamin i włożyć do lodówki na dwie godziny.

6
Rozgrzej piekarnik do 250оС, ułożyć kotlety na kratkę, pod ruszt umieścić blachę, застелив go papierem (dla стекающего tłuszczu). Zaznacz kratkę z patelni do piekarnika na piętnaście-dwadzieścia minut.