Jak przygotować kotlety do hamburgerów
Pierwszy hamburger został sprzedany w stanach ZJEDNOCZONYCH ponad dwa wieki temu. Od tego czasu zdobył wszystkie kontynenty, ale w Europie do tej pory kojarzy się z tzw. „szybkiej” i niezdrowym jedzeniem. Tymczasem w samej Ameryce w supermarketach sprzedawane są рубленные kotlety z wysokiej jakości chudego mięsa na hamburgery domowej roboty. Hamburger, gotowane w domu, wcale nie jest najbardziej szkodliwa żywność.
Trzeba
-
- Dla chudej kotlety:
- 500 g polędwicy wołowej;
- 5 łyżki bułki tartej;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka mielonego kminku;
- 1 łyżeczka mielonej kolendry;
- 1 łyżeczka suchego oregano;
- sól
- pieprz.
- Dla kotlety z dodatkiem smalcu:
- 300 g chudej wieprzowiny;
- 500 g wołowiny;
- 100 g słoniny;
- 4 łyżeczki suchej przyprawy z mieszanki kolendry
- oregano
- kminku;
- 2 żarówki.
- Do kotletów
- przygotowane w piekarniku:
- 400 g tłuszczu wołowego;
- 400 g tłustego cielęciny;
- 1 łyżeczka soli;
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
Instrukcja
Weź świeża polędwica wołowa, umyć, pokroić w plastry i mielenia w maszynce do mięsa. Dodaj mielone mięso, bułka tarta, jajko, wymieszać, umieścić przyprawy, sól i pieprz, dokładnie wymieszać jeszcze raz.
Umyj mięso, oczyścić cebulę, pokroić w plasterki, dodać pokrojone несоленое boczek, mielone, mięso mielone doprawić solą i pieprzem, dodać przyprawy.
Weź świeża polędwica wołowa i tłuste cielęciny, na przykład, межреберное mięso, gdzie mięsa i tłuszczu około pół. Pokroić, mielone z dużą kratką, dodać mięso mielone sól i pieprz, wymieszać. Podziel farsz na pięć okrągłe kotlety o grubości półtora-dwa centymetry, ułożyć na pergamin i włożyć do lodówki na dwie godziny.