Jak ugotować kaszę kukurydzianą

Kukurydza – roślina amerykański. Jej, jak i wiele innych, do Europy przywiózł Krzysztof Kolumb. Amerykanie, anglicy, włosi i hiszpanie nazywają ją, jak i indianie, маисом. W Rosji samym kukurydza trafiła po zakończeniu wojny rosyjsko-tureckiej i dlatego nazwa jej tureckie, zniekształcony кокороз. Ale jak nie podaj „królową pól”, smak od tego się nie zmieni. Kukurydzianą lub маисовую kasza kochany na całym świecie.

Trzeba

    • Mamałyga
    • 3 ? szklanki wody;
    • 1 ? łyżeczki soli;
    • 1 szklanka kaszy kukurydzianej;
    • śmietana;
    • ser feta;
    • zieleń.
    • Polenta
    • 6 szklanek wody;
    • 2 szklanki kaszy kukurydzianej;
    • 3 łyżki masła;
    • starty ostry ser do smaku;
    • sos pomidorowy do smaku.
    • Ямайская kasza kukurydziana
    • ? szklanki kaszy kukurydzianej;
    • 2 ? szklanki wody;
    • 1 laska cynamonu, sir;
    • cukier
    • olej
    • mleko w smaku

Instrukcja

1
МамалыгаВ Bułgarii, Rumunii i u niektórych ludów Kaukazu, kasza kukurydziana o nazwie мамалыгой. Początkowo była jedzeniem biedoty, bo tylko kukurydza nie облагалась podatkami podczas panowania tureckiego. Ale teraz, jak i wiele proste, ale obfite i smaczne posiłki, mamałyga zdobi strony menu modnych restauracji.
2
W średnim garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Dodać wrzącej wody sól i masło, wymieszać, aby te składniki rozpuściły się w całej cieczy. Nie przestając mieszać, cienkim strumieniem всыпьте kaszę kukurydzianą. Odrzucić ogień do minimum i gotować przez około 35-40 minut, aż kasza zgęstnieje. Mamałyga trzeba mieszać bardzo często, więc nie planuję żadnych spraw poza kuchnią dłużej niż 3-5 minut.
3
Gorącą mamałyga podawane z kostkami sera feta, łyżką śmietany i ostro-aromatycznych ziół, takich jak pietruszka, bazylia, koperek.
4
ПолентаВ Włoszech, kasza kukurydziana o nazwie polentą i jest poważnym konkurentem słynnym kremie. Polenta ingerują z serem i pomidorami, z fasolą i mięsem, jej пождают na dodatek i piec kilkanaście sposobów. W każdym regionie ma swój wyjątkowy przepis polenta.
5
W dużym rondlu wlać 2 szklanki wody kaszę kukurydzianą. Wymieszać mikserem, żeby nie było grudek. Wlać resztę wody, umieścić sól, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum. Gotować polenta około 30 minut, stale mieszając.
6
Weź okrągłej miski, umieścić w niej folię i nasmarować powierzchnię folii z masłem. Wlać gorącą polenta do miski i ostudzić, w ciągu 7-10 minut. Twoje danie przyjmie kształt miski i można go odwrócić na talerz i podawać z tartym serem i sosem pomidorowym.
7
Ямайская kukurydziana кашаНа wybrzeżu morza Karaibskiego też lubią na śniadanie lub kolację. Namoczyć kaszę kukurydzianą w ? szklance wody. Do garnka wlać resztę wody i umieścić laska cynamonu. Doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się wody wlać набухшую kaszę kukurydzianą. Ubić trzepaczką i gotować 20-30 minut, do miękkości na małym ogniu, nie zapominając mieszając od czasu do czasu. Wyłącz ogień, dodaj mleko, masło, cukier i dobrze wymieszać.
Porada
To, że wielu producentów nazywa kukurydzianej jęczmienia, w rzeczywistości, mąka kukurydziana крпуного mielenia. Nie bój się w przepisach zastąpić jedno na drugie.