Jak zrobić chipsy bananowe

W krajach tropikalnych, gdzie banany rosną w obfitości, są one na ogół nie są spożywane na surowo. Ich smażone, pieczone, robią z nich farsz, doprawione pieprzem, jednym słowem, ich przygotowują, jak ziemniaki.

Trzeba

    • Dla bananowych chipsów w karmelu na patelni:
    • 4 banana (około 500 g);
    • 2 łyżki. l. oleju roślinnego;
    • 1.5 łyżki. l. oleju sezamowego;
    • 1.5 łyżki. l cukru;
    • 2 łyżki. l. mąki pszennej;
    • 1 łyżka. l кунжутных dyni.
    • Dla bananowych chipsów z кайенским papryki w piekarniku:
    • 2 łyżeczka pieprzu cayenne;
    • 2 duże banany;
    • 2 łyżki. l. oliwy z oliwek;
    • 2 łyżeczka soli.
    • Dla bananowych chipsów z cynamonem i cukrem pudrem:
    • 4 duże banany;
    • olej roślinny;
    • 1 łyżeczka cynamonu;
    • cukier puder.

Instrukcja

1
Czipsy bananowe w karmelu na сковородкеВымойте i oczyścić banany od skórki i białych nici, pokroić w plasterki o grubości około 0.5 cm. Przesiać mąkę przez sito do miski miejsce. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju roślinnego, zwinąć każdy kółeczko banana w przesianej mące i podsmażyć je do wytworzenia cienkiej skórki ładnego złoto-brązowego koloru.
2
Раскалите na ogniu suchą patelnię, высыпьте na nią кунжутные nasiona i lekko podsmażyć, ciągle mieszając. Przeszkadza ostrożnie, uważaj, aby nasiona nie spaliły. Wlać olej sezamowy w głęboką patelnię, rozgrzać na ogniu, ale tak aby olej nie jest początek wrzenia i „pluć”, dodać cukier, wymieszać, zmniejszyć ogień do średnio-słabym.
3
Dalej podgrzewać masło z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie zapomnij, aby stale mieszać, aby cukier i olej nie прикипели na dnie i bokach patelnie. Umieść czipsy bananowe w bułeczka masę, wymieszać, ułożyć na półmisku. Jeśli wszystkie czipsy bananowe nie mieszczą się w patelnię z karmelem, to można обмакивать plastry po kilka sztuk na raz i umieścić je na talerzu na przemian.
4
Posypać czipsy bananowe w cieście smażone кунжутными pestki i podawaj gorące.
5
Czipsy bananowe z кайенским pieprzem w духовкеРазогрейте piekarnik do temperatury 200 ° c. Umyć i oczyścić banany, najlepiej, jeśli będą one gęste, surowych, nawet lekko się niedojrzałe. Pokroić je w cienkie plasterki.
6
Wlać do miski 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać do niej sól i pieprz, wymieszać. Застелите blasze пергаментом do pieczenia, zanurzyć każdy plasterek banana w oleju i umieścić w jednej warstwie na pergamin, piec 15-20 minut.
7
Czipsy bananowe z cukrem pudrem i корицейВымойте i oczyścić banany, pokroić w plasterki o grubości około 0.5 cm. Wlać na patelnię olej roślinny warstwą około 1-1.5 cm, tak, aby olej mógł w pełni pokryć plasterek banana, всыпьте 1 łyżeczka cynamonu.
8
Rozgrzej olej, ale tak, aby nie брызгалось, ułożyć plasterki banana w jednej warstwie na patelni i gotować, aż do uzyskania złocisto-brązowej skórki. Wyjąć gotowe chipsy i umieścić na papierowe ręczniki, oni впитают nadmiar oleju.
9
Изжарьте tak wszystkie banany, dolewając olej w razie potrzeby. Drenaż na łopatkach i ułożyć na półmisku. Pocztowe, posypane cukrem pudrem, można też dodać cynamon do smaku.