Jak zrobić ogórki małosolne

Chrupiące малосольные ogórki są dobre jako dodatek do отварному młodemu ziemniaków na obiad, jak i po prostu na przekąskę. Można je nawet zaopatrzyć się na dłuższy okres, na przykład na zimę. Ale aby ogórki były naprawdę chrupiące, należy wybrać odpowiedni gatunek i nie odbiegać od receptury.

Trzeba

    • 10 kg ogórków;
    • 300 g kopru (parasole);
    • 50 g korzenia chrzanu;
    • 2 główki czosnku;
    • 2 małe strąka czerwonej papryki;
    • liście dębu i czarnej porzeczki.
    • Do solanki:
    • 10 l wody;
    • 600 g dużego nie йодированной soli.

Instrukcja

1
Do gotowania малосольных chrupiących ogórków należy wybierać odmiany, przeznaczone do marynowania. Bardzo oryginalnie prezentują się małe ogórki – korniszony. Również wolą młodych, nie переросшим owocach, najlepiej posiadającym równą cylindryczny kształt.
2
Świeże ogórki umyć w zimnej wodzie, po czym zanurzyć je na kilka godzin. W ciągu tego czasu woda jest wchłaniana w miąższ, dzięki czemu wewnątrz jest już просоленных ogórków nie będzie pustek.
3
Aż ogórki замачиваются, przygotowanie pojemników i marynowane. To może być duża powierzchnia garnek lub miskę. Można wziąć i szklane 3-ch lub 5-тилитровые banki. Pojemności umyć i zajmijcie się solanką. Do tego rozpuścić dużą sól w 10 l przegotowanej gorącej wody, umieścić остужаться.
4
Opłukać wodą parasole kopru, liście dębu i czarnej porzeczki. Oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki korzenia chrzanu. Czosnek podzielić na ząbki i też wyczyścić. Gorzki paprykę oczyść z nasion i pokrój na kilka części w ilości puszek do marynowania. Jeśli będziesz gotować ogórki w jednej pojemności (rondelku, miednicy itp.), to pieprz zostawić w całości.
5
Jeszcze raz opłukać вымоченные ogórki, pokroić u każdego płodu końcówki z obu stron dla lepszego просаливания. Na dnie opakowania umieścić dobrze oczyszczony korzeń chrzanu, pieprz, czosnek, промытую zioła: koperek, liście dębu i czarnej porzeczki. Wypełnij pojemnik ogórkami, po czym wlać ciepłą solanką.
6
Ogórki w miednicy lub garnku naciskać jarzmem, a banki przykryć gazą. Umieść ogórki просаливаться w temperaturze pokojowej w ciągu 1-2 dni. Po czym można je podawać do stołu. Dalej należy przechowywać w piwnicy lub lodówce, tak jak proces просаливания trwa, a później jeszcze kilka dni ogórki małosolne już tracą swój oryginalny smak.
Porada
Aby ogórki małosolne radością i zimą należy spuścić z nich solanka, doprowadzić go do wrzenia. Słoiki z ogórkami wlać najpierw wrzątkiem na 5 minut, a potem i gorącą solanką, po czym zawiń sterylne osłonami i umieścić w chłodnym miejscu.