Jak gotować roll „Kalifornia”
Sajgonki „Kalifornia” zdobyli popularność dzięki swojej jasny kolor i świeżego smaku. W jego skład, oprócz tradycyjnych rolet składników, musi zawierać mięso kraba, awokado i kawior тобико.
Trzeba
-
- — 1 duży liść nori;
- — 200 g ryżu do sushi;
- — 80 g naturalnego mięsa kraba;
- — 1/2 awokado;
- — 70 g тобико;
- — 20 ml japońskiego majonezu sojowego.
Instrukcja
1
Ugotować do miękkości sushi-меши — kleisty ryż do sushi i rolet. Na mat bambusowych макису ułożyć folię i połóż arkusz wodorostów nori matową stroną do góry na jedną połowę. Zwilż ręce w wodzie z cytryną. Mokrymi palcami pic i forma „kiełbaskę”, delikatnie mocno ją zajadając się.
2
Ułożyć sushi-меши na arkusz nori. Ostrożnie nałóż ryż od środka do krawędzi na powierzchni arkusza nori. Musi być gładka warstwa sushi-меши na arkuszu glony. Przy tym 1 cm dalekiego od ciebie krawędzi musi pozostać bez ryżu. Cienkim nożem rozprowadź тобико (kawior latające ryby) w warstwie ryżu. Dociśnij go.
3
Przykryć arkusz częścią maty bambusowej i odwróć. Teraz ryż sushi-меши leży na macie, a arkusz nori znajduje się na górze. Mięso kraba pokroić w plasterki. Awokado obrać i pokroić w cienkie plasterki.
4
Na środku arkusza nori wzdłuż dłuższego boku wlać japońskim majonezem sojowym. Można też nałożyć trochę chrzanu wasabi do smaku. Na wierzchu rozłóż mięso kraba, kilka plasterków świeżego awokado. W rolach „Kalifornia” można dodać świeży ogórek, pokrojone w cienkie paski.
5
Unieś nieco wręcz do krawędzi maty bambusowej. Weź matę za krawędź wraz z częścią nori, pozostawionej bez ryżu i roll to roll w kierunku przeciwnym do kierunku, delikatnie naciskając farsz. Ona powinna w pełni pokryć zielony liść glony.
6
Прогладьте rolki przez matę, nadając mu kształt kwadratu. Trim końce powstałego na bułkę. Rozwiń mat bambusowych.
7
Pokroić rolki na 6-8 równych mniejszych kawałków o wysokości 2 cm Aby to zrobić, użyj cienki, ostry nóż. Stosuj go w wodzie po każdym odcięcia. Opcjonalnie posypać gotowe sajgonki кунжутными pestkami. Podawać na rolkach „Kalifornia” z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.