Jak usunąć gorycz w winie
Proces wytwarzania wina w domowych warunkach raczej jest wytrzymały i pracochłonny, wymaga dużej koncentracji uwagi, że czas, aby śledzić wszystkie procesy zachodzące podczas fermentacji. Jeśli tego nie robi, to wino może zacząć się pogarszać, a w nim pojawi się gorycz.
Trzeba
- – przyrząd do usuwania kości;
- – blendera z przystawką do owoców i warzyw;
- – sito;
- – alkohol;
- – glukoza;
- – kora dębu lub beczka.
Instrukcja
1
Główną i najczęstszą przyczyną pojawienia się goryczy – to wina osad, który jest przerobione w procesie fermentacji drożdży. Jeśli go nie spuścić na czas, to zaczyna gnić i się rozkładać, co prowadzi do powstania nieprzyjemnego smaku. Niestety, w tym przypadku wino trzeba wylać, tak jak od goryczy już się pozbyć i do spożycia to wino nie nadaje.
2
Jeszcze jeden powód pogorszenia smaku wina słabej jakości zbioru komponentów dla niego. To mogą być zgniłe owoce lub owoce, obecność w pokruszony, mieszanki małych gałązek lub liści. Aby wino miało smak, poprawnie дозрело i nie горчило, starannie zabrać cały materiał na zakładkę. Drożdże muszą być świeże, czyste jagody i просушенными, bez zgnilizny, szypułek i liści.
3
Aby smak wina gorzkim mogą i kości, zawarte w owocach, więc od nich najlepiej się pozbyć. Jeśli używasz odmiany, usunąć rdzeń, z których nie jest możliwe (np. jarząb), to należy trzeć ягодную wiele bardziej starannie lub przetrzeć przez sito. Jeszcze jedną możliwością uratować wino od goryczy będzie tymczasowe zamrożenie takich jagód, wtedy twój napój będzie łagodny aromatyczny smak.
4
Jeśli i osad na czas ujawniłeś, i materiał заготовили świetny, a wino jest gorzka, spróbuj wlać go do wcześniej przygotowanej dębowe beczki, dodaj wysokiej jakości alkohol twierdzy nie mniej niż sześćdziesięciu stopni i moczyć w ciemnym miejscu na około pół roku. Jeśli nie ma beczki, to w butlę z winem, dodaj łyżeczkę posiekanej kory dębu, na co trzy litry płynu. Następnie jej укупорьте i pozostawić w ciemnym miejscu na około sześć-siedem miesięcy. Po upływie tego czasu wyjąć butelkę, zlać wino z ostatka, przecedzić przez gazę i dodać pół łyżki glukozy. Teraz wino jest gotowe do spożycia.