Jak czytać etykietę wina
Obecna różnorodność win na półkach cieszy oko i pozwala miłośnikom tego napoju cieszyć się nim, wybierając je według swoich preferencji. Ale jak być nabywcom, jeszcze niedoświadczonych w wyborze wina, ale mają chęć w nim do czynienia. Na początek warto zapoznać się z zasadami czytania etykiety wina.
Trzeba
- – sklep lub alkoholowy hotel z dobrym piwnicę z asortymentem;
- – zasady czytania etykiet wina.
Instrukcja
1
Większość punktów handlowych dysponują wina na swoich półkach według krajów-producentów. Dlatego też, wybierając wino na stole, można znaleźć stojące obok butelki, na przykład, włoskiego wina, mocno różniące się od siebie w cenie. Tu przyda się znajomość klasyfikacji europejskich, tak zwanych „старосветских” win. Najbardziej skomplikowaną klasyfikacji win ma to najstarszy i najbardziej szanowany producent – Francja. Wszystkie regiony winiarskie tam podzielone na tak zwane аппеласьоны, gdzie obowiązują surowe zasady produkcji niektórych odmian winogron i wina, w określonej technologii. Dość podobne do siebie systemy klasyfikacji win z Włoch i Hiszpanii. U niemców wina klasyfikowane trochę inaczej.
2
Zwykłe stołowe wino do codziennej konsumpcji u francuzów oznaczone na etykiecie jako Vin de Table, u włochów są oznaczone jako Vino da Тavola, a u hiszpanów – Vino de Mesa. Niemcy zaznaczają takie wina napisem na etykiecie Tafelwein. Dla tych win można używać do produkcji виноматериалов z różnych regionów kraju. Na etykietach takich win nie koniecznie podać rok produkcji i stosowanej odmiany winogron.
3
Dalej w hierarchii następuje lokalne wina, produkowane z winogron wyłącznie z określonego regionu winiarskiego. Na etykiecie podaje się rok uprawy, odmiany winogron, nazwę regionu i miejsca, gdzie wino było бутилировано. Pierwszeństwo w takim przypadku należy dać wina, разлитым bezpośrednio w miejscu ich produkcji. We Francji takie wina są oznaczone napisem Mis en boutoilles an Chateau na kontr-etykiecie. W Hiszpanii ich produkcji pod nazwą Vino de la Tierra, we Włoszech – Indicazione Geografica Tipica, lub w skrócie IGT, francuzi zaznaczają te wina jako Vin de Pays, a u niemców są one nazywane Landwein.
4
Do wysokiej jakości win z Europy są francuskie wina kontrolowanych tytułów z pochodzenia – Appellation d 'Origine Controlee, hiszpańskie Denominacion de Origen i Denominacion de Origen Calificada, włoskie Denominazione d’ Origine Controllata i Denominazione d ’ Origine Controllata e Garantita. Niemcy zaznaczają takie wina jak Qualitatswein bestimmter Anbaugebiete QbA i Qualitatswein mit Pradikat. Produkcja tych win jest pod ścisłym nadzorem komisji specjalnych na poziomie państwa. Na etykietach takich win musi być podana nazwa regionu winiarskiego lub аппеласьона (dla win z Francji), rocznik i adres producenta. Dla wielu europejskich win tych kategorii stosowanej odmiany winogron nie są określone, gdyż odmian skład ściśle kontrolowane przez komisje i wynika z zasadami аппеласьонов.
5
Także wysokiej jakości wina wyższych kategorii dzielą się na własne podkategorie, które także są na etykiecie wina. Dla win francuskich kategorii AOC istnieje wewnętrzna klasyfikacja: Cru, Grand Cru, Premier Cru, itp., które charakteryzują wina premier klasy znanych аппеласьонов. Wina te są sprzedawane zazwyczaj na specjalne okazje. Hiszpańskie podkategorie wskazują na zróżnicowanie w wartościach i są podzielone na Joven – młode, Roble (dąb) lub Semi-Crianza – wino, utrzymane do roku, Crianza – wino z ujawnieniem od jednego roku, Reserva – wino, w wieku od 3 lat, z nich w jeden rok dębie, Gran Reserva – wino, w wieku od 6 lat, z czego w dębie od 2 lat. Do kategorii hiszpańskie wina Vino de Pago należą wina, odpowiednie francuskim „crew”, co oznacza „prywatne winnica”. Dla Niemiec charakteryzuje podział win na субкатегориям ich zawartości cukru: Kabinett, Spatlese, Auslese.
6
Do czytania etykiet win z Australii, Nowej Zelandii, Chile, Argentyny, Południowej Afryki i USA, zwanych win Nowego Świata, należy podchodzić tak skrupulatnie, jak do europejskich. Jest to spowodowane tym, że wina prawa tych krajów nie jest jeszcze tak rozwinięte, jak i tych wyrafinowanych. Wybierając wina Nowego Świata, należy dać pierwszeństwo сортовому skład wina. Jak zwykle pełna odmian skład podany jest na kontr-etykiecie. Bardzo często моносепажные wina nazywane są według nazwy odmiany winogron, z których te wina wyprodukowane. Również etykiety takich win oznaczone rokiem urodzaju i nazwą regionu winiarskiego. Wiele wina posiadają informacje o miejscu бутилирования na kontr-etykiecie. Na win USA, разлитых bezpośrednio w miejscu produkcji, będzie obecny napis Estate-bottled.
Należy zwrócić uwagę
Bardzo ważne przy wyborze wina nie kierować się pierwszym wrażeniem kolorowe etykiety. Często pod ozdobione złotym tłoczeniem i żywy obraz etykietą może ukrywać się dość nieokreślonego na smak i zawartość. Szanujący swoje wino producent zazwyczaj nie robi dużego akcentu na etykiecie, preferując surowe i klasyczne kanony jej załatwienia.
Porada
Dzięki zmianie krajów Unii europejskiej na jednolitą trzyetapowy system klasyfikacji win, która zakończyła się w grudniu 2011 roku, orientować się w winach Starego Świata i ich kategoriach stało się łatwiejsze. To znacznie ułatwiło zwykłego konsumenta zadanie wyboru wina.