Jak upiec ziemniaki w śmietanie
Danie zapiekane w piekarniku, wyróżnia się wyjątkowym smakiem i сочностью, ponieważ to właśnie tam ono nagrzewa się równomiernie i, w konsekwencji, równomiernie пропекается i przesiąka zapachem wszystkich składników. Nawet najprostsze danie, pieczone w piekarniku, będzie się znacznie różnić, w lepszy sposób, od podobnego dania przygotowanego na конфорке.
Trzeba
-
- ziemniaki średnio 5-6 szt.;
- pomidor 1szt;
- cebula 1szt;
- śmietana 150g;
- szynka 100g;
- ser 100g;
- masło 100g;
- świeży koperek lub pietruszka
- sól
- czarny pieprz.
Instrukcja
Ziemniaki umyć, oczyścić i pokroić w niezbyt cienkie plasterki lub w kostkę. W patelni, w którym bezpośrednio będzie pieczone ziemniaki, rozgrzej masło i w ciągu 5 minut smażyć na nim wstępnie посоленный ziemniaki.
Cebulę obrać i drobno posiekaj. Ułożyć cebulę do ziemniaków i smażyć wszystko razem przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Szynkę pokroić w małe kostki, dodać do обжаренному ziemniaków z cebulą i wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia.
Pomidory umyć, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu ziemniaków. Ziemniaki zalać śmietaną i posypać tartym na tarce serem.
Gotowe ziemniaki podawać jako samodzielny posiłek lub jako dodatek.
Zamiast szynki można użyć gotowane z kurczaka lub filet z kurczaka, wstępnie потушенную hodowli świń, говяжью lub kurczaka, wątroba, owoce morza lub na małe kawałki, lekko припущенной ryb.
W śmietanę można dodać lekko ubite surowe jajko i tej mieszanki zalać ziemniaki. Również śmietanę można wymieszać z ? szklanki soku pomidorowego, jeśli nie chcesz dodawać do potrawy świeże pomidory.
Zamiast cebuli do обжаренному ziemniaków w końcu można dodać kilka ząbków kruszyć czosnku.
Do smażenia ziemniaków zamiast masła można użyć oleju roślinnego.