Jak suche mięso

Suszone mięso – jeden z pierwszych znanych ludzkości produktów długotrwałego przechowywania. Lekki, odżywczy, ze swoim specyficznym smaku – taki produkt cieszy się zasłużoną popularnością wśród miłośników wszystkich rodzajów turystyki sportowej i aktywnego wypoczynku. Poza tym są ludzie, którzy po prostu lubią ten smak.

Trzeba

    • marynowane lub korniszon;
    • духовая piekarnik z konwekcją.

Instrukcja

1
Nie każde mięso może wyschnąć. Nadaje się tylko chude mięso dzikich i domowych zwierząt i wędzone piersi z drobiu.
2
Jeśli chcesz suszyć dziczyzna, bardzo ważne jest, aby wiedzieć, jak doświadczony myśliwy zabił i wymordował zwierzę, bo od lokalizacji ran i umiejętności rzeźnika zależy twoje zdrowie. Jeśli po przodku, rozbiorze lub po prostu z brudnych rąk rzeźnika kału masy trafiają na produkt, istnieje ryzyko „złapania” toksyczne bakterie.
3
Również w przedmiocie dziczyzny i wieprzowiny warto pamiętać o takich proste. jak трихинеллы. Można je zabić tylko długotrwałym mrozem. Mięso grubości nie większej niż 12 centymetrów musi nie mniej niż miesiąc leżeć w temperaturze poniżej 0оС. Zamrożenie nie zabija bakterie, a tylko przeszkadza im się rozmnażać.
4
Lepiej częściowo zamrozić wszelkie mięso przed gwintowe, tak będzie łatwiej załatwić na te same cienkie paski. Stary sposób suszenia wymaga pokroić mięso wzdłuż włókien, jeśli chcesz uzyskać bardziej delikatne mięso – przetnij w poprzek.
5
Przed suszeniem mięsa można zamarynować w zalewie, zamarynować lub po prostu ukisić. Jeśli do marynaty dodać nie więcej niż 1 łyżeczka soli na 1 kg mięsa, to mięso słone nie jest. Suszona wołowina może być przechowywany poza lodówką kilka tygodni w lodówce do 3 miesięcy. Несоленое suszone mięso psuje się przez 2-3 tygodnie, nawet w lodówce. Suszone wytworzonym lub засоленное z przyprawami w suchej mięso peklowane – nie nadaje się do długiego przechowywania, ale posiada wyjątkowo przyjemny smak.
6
Do solanki weź nie mniej niż 2 i ? szklanki soli na 3 litry wody, również można dodać dowolne zioła i przyprawy. Mięso przechowywać w solance nie mniej niż jeden dzień.
7
Jeśli маринуете lub засаливаете mięso suche solenia, trzymaj e go w lodówce. W solance można przechowywać mięso w temperaturze pokojowej. Mięso wytworzonym można podgrzać w marynacie do 72оС. W ten sposób zmniejszają ryzyko zakażenia bakteriami chorobotwórczymi. Gotować w określonej temperaturze wystarczy 5 minut.
8
Suche mięso w piekarniku, rozszerzenie go paski na blasze, обернутом folią w odległości 1 cm od siebie. Mięso, zgrane z solanki lub marynaty, musi być wcześniej uwolniony od cieczy na powierzchni. Piekarnik musi być podgrzewana do 60оС i, jeśli nie masz trybu konwekcji, drzwi muszą być uchylone. Suszone mięso waży ? od masy surowego, jest elastyczne, a nie ломкое. Do takiego stanu mięso suszone za czas od 12 do 24 godzin.
9
Można suszyć mięso na świeżym powietrzu, pod warunkiem, że na zewnątrz jest gorąco, засушливая, ale trochę wietrznie pogoda. Na noc mięso, jak i suszone owoce, trzeba posprzątać w domu, aby nie пропиталось rosą. Na ulicy mięso wysycha w ciągu 4 dni, co najmniej, przy tym należy starannie chronić przed owadami – naciągnąć umiejętności gazę, umieścić go pod ekranem do suszenia owoców. Jest to najbardziej niebezpieczny sposób.
10
Nie zaleca się suszenie mięsa w kuchence mikrofalowej, ponieważ nie da się utrzymać równomierne nagrzewanie.
11
Najlepszy sposób na suche mięso – używać przemysłowy osuszacz. Jedyne, co warto wziąć pod uwagę w tym przypadku to, że dolne zasobniki nagrzewają się bardziej niż górne, więc przez godzinę jest sens wymieniać je miejscami. Temperatura, którą warto umieścić na ava to 90оС na pierwsze 15 min, 70 ° c cała reszta i 60оС w ciągu ostatnich 10 minut.