Jak upiec palce

Palce, lub damskie paluszki, – lekkie długie, chrupiące ciasteczko, znane również jako ciastka Budur, неапольское ciastka, ciasteczka savoy lub савоярди. Czasami ich mylić z „kocimi językami”, ale te większe i bardziej miękkie.

Trzeba

    • 1/2 szklanki ( około 2 łyżek) skrobi ziemniaczanej;
    • 1 szklanka mąki;
    • 4 kurzych jaj;
    • 2/3 szklanki cukru;
    • ekstrakt waniliowy;
    • cukier puder.

Instrukcja

1
Aby „damskie paluszki” były bujne i chrupiące, po ich przygotowaniu wykorzystują duże ilości mąki, trochę skrobi i posypać przed pieczeniem cukrem pudrem, aby utworzyć twardą chrupiącą skórkę.
2
Rozgrzać piekarnik do 175оС. Przygotować blachę, застеленной papierem do pieczenia. Aby „paluszki” były bardzo wyraźne i nie stykały się podczas pieczenia, расчертите papier na trzy poziome rzędy wysokości 7-8 cm w odstępach 2,5 cm między nimi. Weź worek do ciasta, umieścić okrągła końcówka o średnicy 1, 25 cm.
3
Jaja wyjąć z lodówki wcześniej. One powinny być w temperaturze pokojowej. Oddziel białko od żółtka.
4
Mikserem na dużych prędkości ubić żółtka z 2 łyżkami cukru. Mieszaj około 5 minut, aż masa będzie gęsta i jasno-żółtej. Kiedy będziesz wyjmować mikser, jajko masa powinna powoli spływać z championa grubą ciągłą taśmą. Dodać ekstrakt z wanilii.
5
Mąkę wymieszać ze skrobią i przesiać. Cienkim strumieniem всыпьте w masę jajową i wymieszać.
6
W czystej, suchej misce czyste suche dyszami венчиками ubić białko. Ciepły białka wstrząsnąć dłużej niż schłodzone, ale daje bardziej gęstą i stabilną pianę. Kiedy взобьете białko do miękkich szczyty, всыпьте pozostały cukier i mieszaj, aż sztywne szczyty. Delikatnie połączyć z bitą białka z ciastem. Wyrabiać nie mikserem, a łyżką, domagając się nie tyle jednorodności testu, ile tego, aby w nim nie było widocznych wtrąceń.
7
Umieść ciasto w worek z cukierkami i ściśnij z niego, согласуясь z malowanymi liniami, długie paski. Odległość między wzorcami powinno być 2,5 centymetra.
8
Weź sitko i припудрите ciasteczka cukrem pudrem lub drobnym cukrem. Umieścić blachę do piekarnika i piec przez „kobiece paluszki” 8-10 minut. Gotowe ciasteczko delikatnie złote, po naciśnięciu palcem – sprężyste.
9
Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Za pomocą gumowej szpachelki zdejmij jeszcze ciepłe „damskie paluszki” z arkusza. Jeśli dasz wątroby do całkowitego ostygnięcia na papierze do pieczenia, potem będzie trudno oddzielić jedno od drugiego. Przed użyciem ciasteczko lub usunąć je na przechowanie, ostudzić „damskie paluszki” na kratce. Jeśli nie zamierzasz gotować dania z „дамскими palcami” lub podawać do stołu w najbliższym czasie, lepiej zamrozić ciastka. Są one bardzo szybko черствеют.
10
Przed zamrożenia złóż ciasteczka w kilku rzędach, torując papierem do pieczenia, umieścić w woreczku i prześlij do zamrażarki. Tak „damskie paluszki” są w stanie przechowywać do 2-3 tygodni.
Należy zwrócić uwagę
Najbardziej słynne desery z ciasteczkami савоярди – tiramisu i angielska szarlotka.