Jak upiec chleb francuski

Francuski chleb w mniemaniu większości ludzi – to biała, wysoka, miękka piernik. Pierwowzorem obrazu były słynne бриоши, do produkcji których ciasto drożdżowe ciasto najpierw wystawiane na mróz, a po mieściło się w bardzo ścisły naczynia, dzięki czemu chleb zdobywał charakterystyczną mu kształt. Z czasem technologia pieczenia бриошей przeszedł wiele zmian i dziś tym słowem określane jako cross i niesłodzone wyroby piekarnicze.

Trzeba

    • 300 g mąki najwyższej klasy;
    • 15 g świeżych drożdży;
    • 2 łyżki wody;
    • 1 łyżeczka cukru;
    • 2 jajka;
    • 0,5 łyżeczki soli;
    • 125 g masła;
    • 1 łyżka mleka;
    • 1 żółtko.

Instrukcja

1
Licz czas gotowania бриошей tak, aby mieli możliwość dać testu вылежаться co najmniej 12 godzin. Więc przystąpić do замесу lepiej na około dobę przed pieczeniem. Im dłużej leży ciasto, tym zielonej i воздушнее będzie bułkę tartą.
2
Mąkę najwyższej klasy przesiać do miski, zbierz w górę, zrób niewielkie wgłębienie w centrum.
3
Świeże drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do nich 1 łyżeczkę cukru. Temperatura wody powinna być przyjemnie ciepła. W zimnej drożdże będą podchodzić bardzo źle, a w gorącej mogą nie działać w ogóle.
4
Wlać drożdże w zagłębienie w mące, lekko wymieszać, posypać ciasto z wierzchu mąką, przykryć miskę ściereczką i zostawić do fermentacji w ciepłym miejscu na 15-20 min..
5
W подошедшую wywaru, dodać jajka i sól, za pomocą drewnianej łyżki starannie вымешайте ciasto, aż zacznie odstawać od brzegów miski.
6
Ułożyć miękkie masło na ciasto, kontynuuj вымешивать, aż olej całkowicie wchłonięte do niego.
7
Przykryć miskę folią spożywczą, umieścić go w lodówce na minimum 2 godziny, po czym ciasto należy dobrze обмять, uformować w kulę, przełożyć do pakiet i ponownie wysłać do lodówki na noc lub na cały dzień.
8
Następnego dnia wyjąć ciasto i ugniatać do momentu, aż zostanie ponownie nie stanie się miękkie i elastyczne. Podzielić na 12 równych części o wadze około 50 gramów.
9
Każdy kawałek ciasta rozwałkować wiązką, podzielić na dwie nierówne części, соотносящиеся jak 1/3 do 2/3. Każdą część roll w piłkę. W dużej kulce zrób palcem wgłębienie, włożyć w niego małą kulkę i lekko приплюсните.
10
Gotowe bułeczki przełóż na blachę, выстеленный пергаментом lub papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem i pozostawić podejść w ciągu półtorej godziny. Piec chleb w nagrzanym piekarniku w temperaturze 225°C na środkowym poziomie przez 12-15 minut.