Jak upiec furtki

Furtki – otwarte ciasta na mące żytniej z różnymi nadzieniami (zboża, serem, jagodami), które wypieka się w Karelii, na Pomorzu. Ciasto замешивается bez drożdży, pieczone takie bułeczki bardzo szybko, a podawać je lepiej świeżymi do pierwszego kursu lub na deser.

Trzeba

    • Do furtki z ячневой kaszą:
    • 1 szklanka mleka;
    • 3,5-4 szklanki mąki żytniej;
    • 1 jajko;
    • 5 g masła;
    • 1 sztuka. l kwaśnej śmietany;
    • sól.
    • Do napełniania:
    • 150 g ячневой zboża;
    • 3 szklanki jogurtu;
    • 1 łyżka. l masło klarowane.
    • Do furtki ze słodką kwasowej nadzieniem:
    • 1 kg mąki żytniej;
    • 1 kg śmietany;
    • 250 g masła;
    • 1 łyżeczka soli;
    • 0,5 łyżeczka sody.
    • Do napełniania:
    • 1 kg twarogu;
    • 5 jaj;
    • 1 szklanka cukru;
    • 2,5 łyżki mąki;
    • 1,5 szklanki śmietany.

Instrukcja

1
Furtki z kaszą ячневой

Przygotować farsz: переберите, umyć i namoczyć w простокваше ячневую kaszę, dodaj łyżkę stopionego masła, zostaw замачиваться na dwanaście godzin w temperaturze pokojowej.

2
Wyrobić ciasto: dodać mleko, szczyptę soli, wymieszać, всыпьте mąkę i вымесите gęsty, ale nie wyrobić ciasto, aby nie липло do rąk. Zostaw ciasto na pół godziny do lodówki, następnie rozwałkować „kiełbasa”, pokroić na kawałki i rozwałkować je na cienkie placki (dwa-trzy milimetry szerokości).
3
Umieść na każdy placek łyżkę nadzienia, wyrównać ją zostawić na krawędzi, bez nadzienia w jeden i pół centymetra. Защипните temat krawędzi, загибая ich do środka, nadaj пирожкам kształt okrągły lub owalny. Wymieszać jedną łyżkę śmietany z żółtkiem, подсолите i obficie smarujemy każdy placek.
4
Piec w gorącym piekarniku piętnaście minut, przed podaniem posmarować masłem. Podawać furtki świeżymi do gorących pierwszym potraw (zupy, buliony).
5
Furtki ze słodką kwasowej начинкойРазмягчите masło, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać do jednorodnej masy. Szczypta sody zgaś kilkoma kroplami octu lub soku z cytryny. Dodaj do сметанно-olejowej mieszanki sody oczyszczonej, sól, всыпьте mąkę i wyrobić ciasto. Umieścić ciasto w lodówce na pół godziny.
6
Twaróg przetrzeć przez sitko o dużych otworach, dodać cukier, jajka, trochę mąki i dokładnie wymieszać. Zrób z ciasta kulki wielkości krokiety, lub roll „kiełbasa” i pokroić na kawałki. Każdy koralik lub kawałek rozwałkować na cienki okrągły placek.
7
Umieść na tortille farsz, zostaw wolne krawędzie w jeden i pół centymetra, защипните krawędzi, crooking ich do środka. Smarujemy każdy placek śmietaną i piec w gorącym piekarniku piętnaście-dwadzieścia minut.